Peste 7.000 de ceferişti în şomaj tehnic trei luni

Peste 40% din salariaţii CFR Marfă vor intra de vineri în şomaj tehnic. Pentru început până în octombrie, dar perioada se poate prelungi.

Peste 7.000 de angajaţi ai CFR Marfă vor intra de vineri în şomaj tehnic pe o perioadă de cel puţin trei luni. „Începând de vineri, va pleca în şomaj tehnic 40% din personal. Măsura este provizorie, pe o perioadă de trei luni, iar în funcţie de ce se va întâmpla, perioada ar putea fi prelungită”, a spus, ieri, directorul companiei, Călin Graţian. Şi celelalte companii feroviare deţi-nute de stat, CFR Călători şi CFR SA, se confruntă cu mari probleme.

O parte din angajaţi ar putea fi pensionaţi mai devreme, iar directorii împreună cu sindicatele negociează o plafonare a salariilor care depăşesc nivelul venitului directorului general, de 4.800 de lei. Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a anunţat ieri că printre măsurile care vrea să le discute cu partenerii sociali se află păstrarea salariilor feroviarilor care nu depăşesc salariul directorului general, iar cele ce depăşesc 4.800 lei net să scadă la acest nivel. Bilete trebuiau mărite cu 18% Veniturile companiilor feroviare au scăzut semnificativ din cauza crizei, susţin autorităţile. Spre exemplu, la CFR Marfă, sistarea activităţii de la Sidex şi de la SNLO şi-a pus grav amprenta pe încasările companiei. O altă măsură posibilă este reducerea săptămânii de lucru de la cinci la patru zile, în anumite activităţi. Întrebaţi dacă nu oferă promoţii sau chiar reduceri de preţuri atât la transportul de marfă, cât şi la persoane, managerii companiilor au spus că nu pot reduce mai mult decât acoperirea costurilor.

Astfel, şeful CFR Călători, Laurenţiu Stoica, a precizat că dacă ar fi să ajusteze preţul biletelor după inflaţie, ar fi trebuit să crească cu 18%, dar nu a făcut demersuri în acest sens şi nici nu va face. Un nou şef la Infrastructură

Radu Berceanu a anunţat ieri că l-a numit pe Ion Garoseanu, propus de PSD, în funcţia de director general al CFR SA (Infrastructură). Garoseanu a fost vicepreşedinte al Grupului Feroviar Român.

REDUCERI DE SALARII

Berceanu „planează” sporurile şefiilor AACR

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a dat iama în veniturile şefilor Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR) şi l-a demis pe directorul general Adrian Vasilache. Funcţia a fost preluată de Claudia Vîrlan, angajată veche a Autorităţii.

„De la 1 iulie, intră în efectivitate un nou contract de muncă, prin care salariile de bază se vor reduce în medie cu 25% şi se vor elimina sau reduce foarte multe sporuri destul de ciudate şi intenţionez să le reduc la jumătate funcţiile de conducere, care în prezent sunt 59, iar ei în total sunt 208“, a spus Berceanu. Printre sporurile amintite se numără cel de aviaţie, de condiţii grele de muncă, de periculozitate, de stres (10%), zbor la joasă înălţime (10%), acrobaţie (10%), expunerea la radiaţii cosmice (10%) şi purtarea căştii de protecţie (8%).

Potrivit lui Berceanu, aceste sporuri făceau ca veniturile angajaţilor să fie de două ori mai mari decât salariul de bază.