Majoritatea concetăţenilor cred că efectul cel mai important al crizei economice în România este adâncirea şomajului.
Numărul românilor care cred că ţara se află în recesiune se apropie de jumătate. În ianuarie, 41% dintre concetăţeni considerau că România înregistrează în acest moment o scădere economică, faţă de decembrie 2008, când procentul acestora era de 31%, reiese dintr-un studiu realizat de compania de cercetare Unlock, în parteneriat cu agenţia de comunicare CIVITAS Global Ketchum. „Românii par să fie mult mai conştienţi de existenţa unei crize, comparativ cu starea de spirit din decembrie. Probabil că au început deja să simtă repercusiuni la nivel personal”, spune Adina Vlad, Managing Partner Unlock. Numai 6% dintre respondenţi credeau în ianuarie că România înregistrează un avans economic. Procentul este identic cu cel consemnat în decembrie. Totodată, 17% dintre respondenţi consideră că economia creşte moderat, mai puţini decât cei 22% care credeau acelaşi lucru în decembrie. Procentul celor care consideră că economia va stagna a crescut în ianuarie de la 35% la 42%. Mingea, în terenul angajatorilor
Românii cred că domeniile cele mai afectate de criză sunt, în ordine, industria auto (70% dintre respondenţi), construcţiile (68%) şi agricultura (67%). Dacă în decembrie băncile erau plasate de români pe locul trei, în topul domeniilor afectate, în ianuarie consumatorii le plasează pe locul cinci.
În ceea ce priveşte principalele efecte ale crizei, 79% dintre participanţii la studiu plasează şomajul pe primul loc. „Anul acesta, balanţa se va înclina de partea angajatorilor pe piaţa muncii.
În perioade de instabilitate, companiile vor încerca să-şi restructureze forţa de muncă astfel încât să-i reţină numai pe angajaţii care performează. Numărul candidaţilor va creşte considerabil, dar angajatorii îşi vor găsi mai greu persoanele potrivite şi competente în mulţimea de aplicanţi”, spune Yannis Lagos, Managing Partner al People First, companie de recrutare şi consultanţă în resurse umane. La efectele crizei, şomajul este urmat de creşterea preţurilor alimentelor (76%) şi de agravarea deficitului bugetar (75%). Piaţa imobiliară (70%) şi nivelul de trai (69%) ocupă locurile patru şi cinci.