Peste 30 de români şi străini posesori de carduri, păgubiţi de 100.000 de euro

Procurorii DIICOT Iaşi au un lucru dosarul a două grupuri infracţionale care au obţinut datele conturilor a peste 30 de cetăţeni români şi străini pe care i-au păgubit de 100.000 de euro.

Infractorii şi-au cumpărat cu banii obţinuţi autoturism, imobile şi alte bunuri de lux.

Conturi golite prin phishing şi skimming

În dosar au fost efectuate până acum 14 percheziţii domiciliare pe raza mai multor judeţe, iar şapte membri ai grupării au fost aduşi la audieri. Doi dintre suspecţi au fost lăsaţi în libertate, trei au fost propuşi spre arestare în această seară la Tribunalul Iaşi, iar procurorii au cerut emiterea de mandate de arestare în lipsă pentru alţi patru indivizi aflaţi în străinătate.

Membrii unei alte ramuri ai grupării sunt arestaţi în Polonia, tot pentru infracţiuni de criminalitate informatică.

"Cele două grupuri destructurate se întrepătrund în activitatea infracţională şi acţionau pe două segmente. Una dintre metodele folosite era montarea de dispozitive de copiere a cardurilor la bancomatele din Galaţi, Braşov, Sinaia şi Predeal şi în străinătate, în ţări precum Marea Britanie, Suedia şi Polonia, utilizarea datelor obţinute în vederea clonării cardurilor şi utilizarea acestora în vederea efectuării de retrageri frauduloase la bancomatele din România şi Polonia. Cea de-a doua modalitate de acţiune era obţinerea de date de carduri ale unor cetăţeni străini, prin phishing sau skimming şi folosirea acestora pentru efectuarea de cumpărături la supermarketuri din România", se arată într-un comunicat emis de Centrul de Informare şi Relaţii Publice al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Doi ani de anchet[ pentru depistarea infractorilor

Capii reţelei sunt originari din Galaţi, Piteşti şi Vaslui. La percheziţiile domiciliare, procurorii au ridicat pentru cercetări 15 sisteme informatice, 27 de telefoane mobile, 457 de cd-uri şi dvd-uri, 7.000 de lei, 50.000 de euro, 15.000 de lire sterline şi 50.000 de dolari americani. La descinderi au fost folosite forţe extinse, ofiţeri şi agenţi din Iaşi, Vaslui, Galaţi şi Piteşti.

Ancheta în acest caz a început în urmă cu doi ani, iar ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Iaşi au colaborat cu autorităţile din Polonia, Suedia şi Marea Britanie, sub coordonarea procurorilor DIICOT.

Schimbul de informaţii între autorităţile judiciare din Romţnia şi cele din afară a fost realizat prin Unitatea Naţională Europol din cadrul C.C.P.I. - I.G.P.R. care a transmis datele către Biroul European de Poliţie Europol iar anchetatorii au avut şi o serie de întâlniri la sediul Europol din Haga.