Evenimentul Zilei > Sport > Peste 30 de mari maeștri și maestre s-au întrecut, la Mamaia, în Superliga de Șah
Peste 30 de mari maeștri și maestre s-au întrecut, la Mamaia, în Superliga de Șah

Peste 30 de mari maeștri și maestre s-au întrecut, la Mamaia, în Superliga de Șah

Primele zece zile din octombrie au fost tumultoase atât politic, cât și șahistic. Zece zile de competiție națională, care a adus la mesele de șah jucători de top atât din România, cât și din Ucraina, Turcia sau Republica Moldova.

În premieră, cea mai importantă întrecere inter-cluburi a „sportului minții” a fost transmisă live pe Facebook, Youtube și Twitch dintr-un studio dedicat. Tot în premieră, ediția de anul acesta s-a desfășurat cu o nouă conducere a Federației Române de Șah – din 26 septembrie, Vlad Ardeleanu, fondatorul clinicilor Medima, este noul președinte al FRS.

Pasionații „jocului regilor” au avut astfel ocazia, prin intermediul duo-ului Mihnea Costachi (maestru internațional) și Maria Ursente (maestră FIDE), nu doar să se familiarizeze cu majoritatea șahiștilor cunoscuți din România, ci și să afle informații prețioase cu privire la modul în care se desfășoară pregătirea sportivilor sau pur și simplu rațiunea și logica din spatele fiecărei mutări executate pe cele 42 de table de joc.

În cele nouă zile de competiție propriu-zisă s-au aliniat 11 echipe masculine și 6 echipe feminine cu scopul de a-și disputa supremația în șahul pe echipe. Între ele, câteva nume noi precum și suficiente nume sonore din sportul minții. Și o mulțime de jucători de calibru – în total, peste 30 de mari maeștri și mari maestre, aduși împreună, în condiții complete de siguranță care au inclus atât testarea împotriva Covid-19, cât și obligativitatea de a se purta masca de protecție în sala de joc pe tot parcursul desfășurării partidelor.

La finalul turneului, Superliga a mai bifat două premiere: atât campioanele de la feminin, cât și campionii de la masculin și-au adjudecat pentru prima oară în istorie titlul. Astfel, CSU ASE București (la feminin) și Vados Arad (masculin) devin reginele și regii sportului minții pe echipe din România în 2021, trofeele fiind adjudecate după mult dramatism, în ultima rundă a întrecerii.  Podiumurile au fost completate de către Politehnica Iași și Medicina Timișoara în competiția băieților, la fete argintul și bronzul mergând către Arnia Chess IT și Medicina Timișoara.