Peste 200 de milioane de femei și fete trăiesc în momentul de față mutilate genital. În ce țări? Pentru ce motive? Cu ce consecințe?
Mutilarea genitală a femeilor se referă la procedurile care implică îndepărtarea parțială sau totală a organelor genitale externe feminine sau alte vătămări ale organelor genitale feminine din motive non-medicale.

De obicei, este făcută de un „excizor” tradițional, cu o lamă și fără anestezie.  Deși această practică este recunoscută la nivel internațional drept încălcare a drepturilor omului, aproximativ 68 de milioane de fete din întreaga lume riscă să fie mutilate genital până în 2030.

Mutilarea genitală a femeilor se concentrează în aproximativ 30 de țări din Africa și Orientul Mijlociu, dar este practicată și în unele țări din Asia și America Latină și în rândul comunităților care provin din aceste regiuni, arată Parlamentul European.

Deși este ilegală în UE, iar unele state membre urmăresc făptuitorii în justiție chiar și atunci când mutilarea a avut loc în afara țării, se estimează că aproximativ 600.000 de femei care trăiesc în Europa au fost supuse acestei practici și alte 180.000 de fete sunt expuse unui risc ridicat în 13 țări europene.

Mutilarea genitală feminină se practică mai ales la fete cu vârste până în 15 ani.  Își are originile într-un amestec de motive culturale și sociale, cum ar fi presiunea și convenția socială, credințele că practica are sprijin religios sau idei de frumusețe și puritate.

Practica este anterioară creștinismului și islamului. Aceasta reflectă inegalități adânc înrădăcinate între sexe.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Te-ar putea interesa și: