Evenimentul Zilei > Actualitate > Peste 100 de tone de petrol deversate în Marea Neagră. Reacţia Rusiei este incredibilă. FOTO
Peste 100 de tone de petrol deversate în Marea Neagră. Reacţia Rusiei este incredibilă. FOTO

Peste 100 de tone de petrol deversate în Marea Neagră. Reacţia Rusiei este incredibilă. FOTO

Dezvăluirea a fost făcută miercuri de către cercetători de la Academia de Ştiinţe a Rusiei, care arată că suprafaţa vizată este de 400.000 de ori mai mare decât ce au transmis responsabilii din Rusia, relatează Reuters.
Fondul Mondial pentru Natură (WWF) estimează la mai mult de 100 de tone cantitatea de petrol deversată în Marea Neagră în urma unei scurgeri produse în weekend într-un terminal petrolier din apropierea oraşului rus Novorossiisk.
Scurgerea a survenit în timpul încărcării petrolierului sub pavilion grecesc Minerva Symphony, în terminalul Iujno-Ozereievka. Consorţiul conductei petroliere caspice (Caspian Pipeline Consortium – CPC), care controlează acest terminal şi transportă petrolul din Marea Caspică până la Novorossiisk, a anunţat luni că aproximativ 12 metri cubi de petrol s-au scurs în mare pe o suprafaţă de circa 200 de metri pătraţi.
„Situaţia a revenit la normal” duminică dimineaţă şi incidentul nu ameninţă populaţia sau mediu, a susţinut atunci acest consorţiu, deţinut în principal de compania rusă Rosneft, cea americană Chevron şi cea italiană Eni.

Imaginile din satelit arată că scurgerea de petrol în Măriea Negră s-a întins pe o suprafaţă de 80 de kilometri pătraţi, nu pe 200 de metri, cum a fost anunţat iniţial (foto)

Scurgere de petrol în Marea Neagră, în largul Rusiei: Ce suprafaţă este afectată şi cât de gravă este situaţia

Însă Fondul Mondial pentru Natură (WWF) a avertizat miercuri că scurgerea de petrol este mult mai importantă şi ar putea afecta grav mediul. Conform acestui ONG, care dispune de propriul său sistem de monitorizare a dezastrelor ecologice, pata de petrol s-a extins până duminică pe o suprafaţă de 94 de kilometri pătraţi, relatează AFP.

Aceasta înseamnă că „cel puţin 100 de tone de petrol şi probabil chiar mai mult” au fost deversate în Marea Neagră, estimează WWF într-un comunicat postat pe Facebook. „În pofida desfăşurării operaţionale a echipelor de urgenţă, petrolul s-a răspândit pe o zonă colosală”, mai notează aceeaşi organizaţie, care avertizează cu privire la riscurile asupra faunei marine.

Potrivit lui Alexei Knijnikov, expert în cadrul secţiunii ruse a WWF, pata de petrol se deplasează către nord, atingând deja satul Abrau-Durso, cunoscut pentru plajele şi viile sale, şi ar putea ajunge până la rezervaţia naturală Utriş. ”Putem spune că din partea autorităţilor (ruse) nu există informaţii obiective despre amploarea scurgerii” a remarcat Knijnikov.

Institutul de cercetare spaţială din cadrul Academiei ruse de ştiinţe a anunţat la rândul său miercuri că monitorizează această scurgere, estimând pe baza imaginilor din satelit că pata de petrol se întinde pe circa 80 de kilometri pătraţi. Potrivit sursei citate de Agerpres, autorităţile ruse au anunţat deschiderea unei anchete pentru poluarea mediului.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: