

Însă Fondul Mondial pentru Natură (WWF) a avertizat miercuri că scurgerea de petrol este mult mai importantă şi ar putea afecta grav mediul. Conform acestui ONG, care dispune de propriul său sistem de monitorizare a dezastrelor ecologice, pata de petrol s-a extins până duminică pe o suprafaţă de 94 de kilometri pătraţi, relatează AFP.
Aceasta înseamnă că „cel puţin 100 de tone de petrol şi probabil chiar mai mult” au fost deversate în Marea Neagră, estimează WWF într-un comunicat postat pe Facebook. „În pofida desfăşurării operaţionale a echipelor de urgenţă, petrolul s-a răspândit pe o zonă colosală”, mai notează aceeaşi organizaţie, care avertizează cu privire la riscurile asupra faunei marine.
Potrivit lui Alexei Knijnikov, expert în cadrul secţiunii ruse a WWF, pata de petrol se deplasează către nord, atingând deja satul Abrau-Durso, cunoscut pentru plajele şi viile sale, şi ar putea ajunge până la rezervaţia naturală Utriş. ”Putem spune că din partea autorităţilor (ruse) nu există informaţii obiective despre amploarea scurgerii” a remarcat Knijnikov.