UPDATE. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a confirmat, oficial, că virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la un porc mistreţ, găsit mort pe raza fondului de vânătoare 40 Suharau, în pădurea Alba (judeţul Botoşani), într-o zonă situată la aproximativ trei kilometri de limita de frontieră cu Ucraina. Una dintre primele măsuri luate de autorități este vânarea tuturor mistreților în zona afectată. De asemenea, un număr mare de porci sălbatici vor fi împușcați și în zonele învecinate.
„Suspiciunea a fost emisă în data de 19 ianuarie, în urma emiterii unui buletin de analiză de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Conform procedurii, probele au fost expediate către Institutul de Diagnotic şi Sănătate Animală, care astăzi, 20 ianuarie, a confirmat suspiciunea. Carcasa a fost distrusă prin incinerare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acţiuni de dezinfecţie şi protecţie a zonei afectate”, precizează ANSVSA.
Tot în data de 19 ianuarie, a fost convocată o Şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Botoşani pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii.
Măsurile stabilite prevăd vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare şi a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.
Proprietarii de porci domestici din zonă au fost informaţi să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreţi sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.
Din datele oficiale communicate de ANSVSA, până la data de 11 ianuarie 2019, pesta porcină africană (PPA) era confirmată în 303 localităţi din 19 judeţe, cu un număr de 1.153 de focare, dintre care 19 în exploataţii comerciale şi 651 de cazuri la mistreţi. Până la data menţionată, au fost eliminaţi 364.237 de porci afectaţi de boală.
Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Știrea inițială

Un porc mistreţ cu pestă porcină a fost găsit mort în apropierea frontierei cu Ucraina. Primele analize, efectuate la un laborator din Suceava, au confirmat existenţa bolii, a declarat prefectul Dan Şlincu, citat de Agerpres.

Autorităţile din judeţul Botoşani au convocat, duminică, o şedinţă a Comitetului pentru Combaterea Bolilor.

Cadavrul mistreţului a fost descoperit pe Fondul de vânătoare Suharău, pe raza localităţii Alba, din comuna Hudeşti, la trei kilometri de graniţă. Un pădurar a observat animalul mort şi a alertat autorităţile sanitar-veterinare.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a prelevat probe de la animal, iar laboratorul din Suceava a indicat că porcul mistreţ avea pestă.

Pentru confirmarea bolii, au fost înaintate probe şi la laboratorul din Bucureşti al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

 

Te-ar putea interesa și: