Evenimentul Zilei > Actualitate > Pescadorul scufundat în Marea Neagră a dispărut fără urmă. Problema care face operațiunea de căutare extrem de dificilă
Pescadorul scufundat în Marea Neagră a dispărut fără urmă. Problema care face operațiunea de căutare extrem de dificilă

Pescadorul scufundat în Marea Neagră a dispărut fără urmă. Problema care face operațiunea de căutare extrem de dificilă

Nimeni nu știe unde s-a scufundat pescadorul care a dispărut, duminică, de pe radar. Trei cadavre ce aparțin membrilor echipajului au fost recuperate.

Cosmin Dumitrache, Directorul Autorităţii Navale Române (ANR), a vorbit despre pescadorul scufundat în Marea Neagră și a precizat că nava trage după ea o plasă cu o anumită încărcătură, iar dacă manevra nu este făcută corect duce la răsturnarea ambarcaţiunii

Ultimul contact cu ambarcațiunea a fost consemnat, duminică, la ora 18.30. „Nu ştie nimeni. Nu avem nicio dată probabilă cu locul unde s-a scufundat nava. Presupunem că a fost un incident în urma traulării, dar nu ştiu, doar presupuneri. Nava traulează, trage o plasă după ea, cu o anumită încărcătură, şi dacă nu este traulată corect, dacă manevra nu este corectă, poate duce la răsturnarea ambarcaţiunii”, a declarat Cosmin Dumitrache.

„Până în acest moment, am reuşit să recuperăm trei dintre cadavre, din păcate. Am fost anunţaţi la ora 8,25, în această dimineaţă, că pescadorul Sea Shark 1 nu a mai revenit în port. Conform declaraţiilor colegilor lor, ei ultimul contact l-au avut cu ei la ora 18,30, duminică, pe data de 16. Nu ştie nimeni, nu avem nicio dată probabilă cu locul unde s-a scufundat nava, presupunem că a fost un incident în urma traulării, dar nu ştim, nu avem cum să ştim, ci numai să presupunem”, a mai spus Dumitrache.

Cea mai mare dificultate în cadrul operațiunii de găsire a pescadorului scufundat

Problema este legată de lipsa unei monitorizări. Acest fapt face extrem de dificil identificarea locului în care se află pescadorul. „Nu avem de unde să ştim aceste informaţii pentru că aceste nave nu au monitorizare asupra lor. Nu a dat nimeni niciun semnal SOS, de alertă”, a mai precizat directorul ANR.

Un prieten al unui membru al echipajului a dat alarma

Dispariţia pescadorului a fost semnalată de un prieten al unui membru al echipajului. Bărbatul a urmărit poziţia pescadorului din Marea Neagră cu ajutorul unui program de pe internet. Iar la un moment dat a observat că ambarcațiunea nu se mai afla pe radar. Luni dimineaţa a sunat la numărul de urgență 112, iar apelul a fost transmis către Centrul Maritim de Coordonare din cadrul Autorităţii Navale Române. Instituție care se ocupă de acest caz.

De asemenea, s-a dat alerta şi la Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, care a trimis o navă de căutare în zona unde se presupune că ar fi dispărut pescadorul. Adică la Gura Portiței. Apoi, ARSVOM a mai trimis încă o navă în zonă pentru a sprijini căutările, conform news.ro.