Perspective bune: Directorii financiari din România sunt mai optimişti decât anul trecut

Perspective bune: Directorii financiari din România sunt mai optimişti decât anul trecut

Creşterea veniturilor pe pieţele existente şi asigurarea unui flux îmbunătăţit de lichidităţi reprezintă priorităţile directorilor financiari din România (CFO) pentru următoarele 12 luni.

Totodată, ei se arată mai optimişti în privinţa perspectivelor companiilor lor în 2012, faţă de vara anului trecut, potrivit celei de-a doua ediţii a raportului Deloitte Central Europe CFO Survey.

Pe fondul incertitudinii care planează asupra economiei globale, companiile româneşti se confruntă cu provocarea maximizării profiturilor şi intensificarea competiţiei pe pieţele lor principale. Nefiind imune la realităţile economice, ele se concentrează pe reducerea costurilor, eficienţa operaţională şi realocarea capitalului, pentru a-şi consolida competenţele de bază şi – dacă este cazul – a renunţa la activele care nu sunt de bază în afacere.

Per ansamblu, studiul realizat de Deloitte cumulează răspunsurile a 265 de directori sau experţi financiari de top din companii importante din România, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Managerii, reticenţi la risc

"Putem caracteriza perspectivele economice şi de afaceri din România ca fiind incerte în acest moment, chiar dacă identificăm şi semnale pozitive, cum ar fi un leu relativ stabil, o inflaţie mai mică şi un nivel de consum aşezat". spune Pieter Wessel, partener în cadrul Deloitte România. Potrivit acestuia, incertitudinea şi reticenţa faţă de risc indică faptul că puţini directori financiari sunt dispuşi să-şi asume riscuri noi în bilanţ, fiind concentraţi pe asigurarea unui flux mai solid de lichidităţi prin reducerea costurilor şi creşterea veniturilor.

"Înclinaţia spre pieţele pe care companiile deja operează arată că managementul rămâne în aria sa de confort, continuând să facă ce ştie mai bine şi căutând în paralel să eficientizeze operaţiunile şi să crească productivitatea. Inovaţia în business ar putea face diferenţa, prin dezvoltarea unor servicii şi produse noi şi mai ieftine", adaugă Pieter Wessel.

Restructurarea, o prioritate

Pe fondul schimbărilor recente din mediul de afaceri, majoritatea respondenţilor (70%) spun că restructurarea afacerilor reprezintă o prioritate pentru următorul an. De asemenea, o mare parte dintre participanţi confirmă că activitatea de fuziuni şi achiziţii rămâne îngheţată sau va înregistra creşteri modeste, unele companii româneşti căutând să se extindă peste hotare.

Această tendinţă reprezintă o schimbare faţă de ultimii ani, când majoritatea tranzacţiilor implicau cumpărători străini şi vânzători - companii locale.