Marți, Camera Deputaților a adoptat două proiecte legislative care interzic dreptul de a candida sau de a fi ales in functiile de senator, deputat, primar, președinte de Consiliu județean, consilier județean sau local pentru cei care au condamnări definitive.
Sunt vizate de cele două inițiative legislative persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate, acuzate de săvârșirea cu intenție a unor infractiuni pentru care nu au intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie ori dezincriminarea.
Proiectul, adoptat de Camera Deputaților - for decizional
Proiectul a fost votat de Camera Deputaților cu 250 de voturi „pentru” si doar unul „împotrivă”. PSD a votat în masă pentru acest act normativ, astfel că inclusiv fostul președinte al partidului Liviu Dragnea nu mai poate ocupa vreo funcție publică, dat fiind că are o condamnare definitivă.
Cele două acte normative vor modifica Legea 115/2015 referitoare la alegerea autorităților administratiei publice locale, dar și Legea 208/2015, privitoare la alegerea membrilor Senatului și Camerei Deputaților.
„Nu au dreptul de a depune candidaturi si nu pot fi alese persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, condițiile prevăzute la articolul 37 din Constituția României pentru a fi alese si persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intentie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia post condamnatorie sau dezincriminarea”, reiterează textul proiectelor normative.
Reacția celor din PNL
Raluca Turcan de la PNL a declarat că legea se va referi și la administrațiile locale. „Au trecut ceva ani de atunci. Vă dați seama câte tertipuri parlamentare s-au folosit pentru că această inițiativa să nu devină realitate. (…) Corupția sărăcește, corupția îi face pe tinerii și oamenii merituoși să părăsească această țară. Corupția îi face oamenii cinstiți, pe oamenii integri să fie dezamăgiți de tot ceea ce înseamnă decizie în România. Textul acesta a fost preluat și de colegii din USR și se aplică și la nivelul administrației publice locale. Deci, per ansamblu, cred că astăzi s-a făcut un pas mare înainte pentru că în instituții cheie să acceadă oameni integri”, a declarat Raluca Turcan.
Parlamentarul AUR Alin Colesa a declarat că partidul lui nu va tolera persoane cu dosare penale, indiferent dacă acestea ocupă funcții publice ori nu. „Aș vrea să accentuez următorul lucru: această inițiativa legislativă este una într-un fel formală. Ea nu tratează cauzele pentru care avem o asemenea statistică, un asemenea risc al copiilor de a fi abuzați sexual, noi trebuie să tratăm sistemic problema, să mergem la cauze și să vedem că una dintre cauze este tocmai sexualizarea agresivă a copiilor”, a transmis Alin Colesa.
Diana Stoica, deputat USR, a transmis că adoptarea initiativelor legislative în cauză ar reprezenta „o victorie pentru copiii din România”. „Proiectul a început inițial din dorința de a proteja copiii. Am văzut cu toții cum anul trecut un primar care a întreținut relații sexuale cu o față de 13 ani vreme de trei ani a fost reales într-o funcție. (…) Cu tristețe spun că, după ce trece această lege, suntem singurul partid care nu trebuie să dea oameni afară. Avem deputați care au abuzat copii, avem primari care au abuzat de copii și totuși ei în continuare, dacă nu va trece această lege, vor putea ocupa funcții publice și să fie aleși în fruntea comunităților și a țării”, a declarat deputata.