Persoanele care pot intra oricând într-un apartament de bloc. Proprietarii care se opun riscă amenzi usturătoare

Persoanele care pot intra oricând într-un apartament de bloc. Proprietarii care se opun riscă amenzi usturătoare Blocuri Sursa foto: Arhiva EVZ

Există persoane care pot intra într-un apartament de bloc, la orice oră, în anumite situații, indiferent dacă proprietarul este de acord sau nu. Și nu este vorba despre mascații de la serviciile de intervenție sau de polițiști. Proprietarii trebuie să permită accesul în locuințe și să le dea tot concursul. În caz contrar, dacă se opun, riscă amenzi usturătoare ce pot ajunge până la 3.000 de lei.

Persoanele care locuiesc la bloc, fie că sunt chiriași ori proprietari, sunt obligate să deschidă ușa și să permită accesul în locuință președintelui asociației de proprietari sau administratorului. Acest lucru este prevăzut în Legea nr. 196 din 2018 care reglementează activitatea asociațiilor de proprietari. Administratorul poate solicita accesul într-un apartament, de bloc, în condițiile în care proprietarul a uitat apa sau gazul deschis și este pericol de inundații sau incendiu pentru vecini.

De asemenea, poate intra într-o locuință și atunci când este nevoie de reparații atunci când, dacă nu se execută, pot aduce prejudicii celorlalte apartamente din jur. Trebuie spus că, într-o astfel de situație, proprietarul trebuie avizat dinainte în legătură cu lucrările ce vor fi derulate în apartamentul său și cu timpul în care vor fi executate.

De asemenea, administratorul sau președintele asociației de proprietari poate avea acces într-o locuință în cazul în care aici se desfășoară activități care deranjează vecinii. De regulă vorbim de petreceri zgomotoase ori de lucrări de renovare care necesită folosirea unor instrumente care provoacă zgomote puternice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea stabilește că în astfel de situații accesul persoanelor respective, administrator sau președinte de asociație este obligatoriu. Proprietarii sau chiriașii locuințelor care nu sunt de acord și refuză să-i primească riscă sancțiuni destul de mari. Astfel, amenzile pornesc de la 500 de lei și pot ajunge până la 3,000 de lei.

Asigurările obligatorii pentru locuințe se scumpesc

În acest context, trebuie să spunem că a intrat în vigoare o nouă reglementare cu privire la asigurarea obligatorie a locuinţei împotriva dezastrelor naturale (PAD). În principal legea prevede scumpirea poliței de asigurare obligatorie, începând din luna noiembrie.

Mai mult, locuințele nu vor mai putea fi vândute în condițiile în care nu există o astfel de asigurare. Actul normativ introduce posibilitatea ca polița să fie încheiată multianual, pentru o durată de 20 - 30 de ani și ca aceasta să poate fi achiziționată printr-un broker de asigurări sau de la primăria unde este înregistrată fiscal locuința.

Conform noii legi valoarea poliției obligatorii crește de la 100 la 130 de lei pe an, pentru locuințele din materiale moderne, rezistente (tip A) și rămâne la 50 de lei pe an pentru cele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente (tip B).

Pentru locuințele din prima categorie (tip A), afectate de dezastre, proprietarii primesc până la 1o0.000 de lei. Pentru locuințele din categoria a doua (de tip B) valoarea despăgunirilor ajunge până la 50.000 de lei, după cum relatează Capital.ro.