Pericolul vine din Africa. ISIS și-a extins operațiunile în mai multe regiuni. Analiză

Pericolul vine din Africa. ISIS și-a extins operațiunile în mai multe regiuni. Analiză Stat Islamic. Sursa foto: Arhiva EVZ

ISIS și-a făcut apariția în sudul Africii, în special în Mozambic și desfășoară activități prin intermediul unor unități organizate militar, în vederea ocupării mai multor zone bogate.

Organizația teroristă ISIS și-a stabilit baza de acțiune pe continentul african și a reușit să-și extindă influența în mai multe regiuni și orașe. Acest lucru se întâmplă deoarece informațiile din aceste regiuni, din sudul continentului african sunt destul de limitate, după cum relatează South front. Acestea ajung greu în Europa, prin intermediul unor surse neoficiale, chiar dacă vin pe canale de încredere din Africa.

De altfel, încă din 2016 mulți analiști au atras atenția că ISIS va căuta să-și extindă aria de acțiune în zone din Africa și Asia. Organizația teroristă caută să se desfășoare în aceste regiuni în care inervențiile lumii occidentate sunt minime, iar capacitățile de control și securitate sunt neglijabile. În Asia, singurele state care s-au opus terorismului au fost China și Japonia.

Conform sursei citate, răspândirea extremismului Islamic, reprezentat de ISIS, în Africa se datorează mai multor cauze. Între acestea control și măsuri de securitate zero, prezență redusă a forțelor militare occidentale, mai multe posibilități de atragere a finanțărilor pentru grupurile teroriste (exploatare resurse natural și urbane). De asemenea, un rol important îl joacă și geografia locului – munți, jungle, peșteri etc. care permite amenajarea unor baze militare greu de depistat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulțumită acestor caracterisitici ale regiunii, ISIS a găsit condiții propice de răspândire și dezvoltare. Pe de altă parte, trebuie spus că, islamismul nu mai este ideologia pe care se bazează ISIS pentru acte de terorism.

Mercenarii nu mai sunt atrași de islam

Din informațiile existente, numeroșii mercenari atrași de gruparea islamistă sunt oameni de rase, ideologii și credințe religioase diferite. Majoritatea celor care au ales să activeze în cadrul ISIS, în Africa, au fost atrași de salarii, din cauza sărăciei cu care se confruntă.

Astfel, noua grupare este diferită de cea care a dat atât de multă bătaie de cap în Orientul Mijlociu. De exemplu, nu se mai face referire la o figură centrală (imam / lider spiritual), ci doar la ideologia jihadistă folosită ca pretext pentru atacurile teroriste.

În plus, nu mai sunt vizați creștinii sau alte grupări ideologice religioase. În acest moment ISIS caută să-și impună autoritatea în zone bogate, de unde pot atrage resurse materiale. De exemplu, ocuparea portului Mocimboa da Praia (Mozambic / Tanzania) nu are legătură cu răspândirea credinței islamice. În fapt se dorește doar controlul asupra contrabandei cu diverse mărfuri. Aceasta finanțează finanțează grupările teroriste.

De asemenea, ISIS nu a încercat să impună legea Sharia după ce a ocupat portul cu mijloace militare. Același lucru s-a întâmplat și cu prilejul ciocnirilor pentru controlul resurselor de gaze și a minelor de rubin din provincia Cabo Delgado. Aici au fost purtate lupte cu armata țării. Organizația încearcă să pună mâna pe resurse care produc venituri de aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an.

ISIS și-a modificat strategia de acțiune

Potrivit analiștilor, teroriștii ISIS pare că și-a schimbat modul de acțiune în Africa, față de ceea ce se știa până în prezent. Aceștia tind să ocupe un centru urban al unei țări, o zonă cu resurse materiale, pe care o pradă, după care se mută în altă parte. Este o tactică practicată de armatele de mercenari și de lorzii războiului.

Aceștia nu mai sunt interesați nici să convertească populația la islam și nici să înființeze un califat, cum a fost în Orientul Mijlociu. Organizațiile ISIS tind să se extindă în alte țări din subsahariană și nu numai profitând de lipsa unor forțe militare puternice care să le poată stopa. Ideal ar fi ca unul dintre aceste state sau o coaliție formată din mai multe țări să demareze o operațiune militară care să acționeze pentru a menține securitatea pe continent.

Trebuie spus că există informații conform cărora forțe militare importante sunt concentrate în vestul Ugandei. De asemenea au avut loc mai multe ciocniri la frontiera dintre Africa de Sud și Mozambic. Acest lucru crează foarte multă îngrijorare deoarece o invazie teroristă în Africa de Sud și o prezență militară sporită pe teritoriul acestui stat ar putea duce la crearea unei enclave. Or, într-o asemenea situație, având în vedere nivelul ridicat al criminalității și instabilitatea politică, o astfel de forță ar fi dificil de combătut fără un aliat solid.

De altfel, datorită dezvoltării sale, Africa de Sud, reprezintă un punct de atracție pentru ISIS. Există temerea că dacă organizația teroristă va reuși să se instaleze aici, va deveni o amenințare la nivel global.

Statele africane trebuie să colaboreze

În aceste condiții este nevoie ca statele africane, în special Nigeria și Africa de Sud să colaboreze pentru înființarea unei forțe de securitate locală. Astfel, Dar este un fapt că, pentru a lupta împotriva teroriștilor din regiune, nu poate interveni nici o forță tradițională, nici măcar una dintre cele în ascensiune (de exemplu China). Aceasta deoarece costurile ar fi uriașe, dat fiind distanțele și necesitatea de menține forțe de securitate în mod constant în această zonă. Probabil că, singurul mijloc de a combate terorismul este înființarea unei forțe locale.

Evident, răspândirea ISIS ca ideologie (sau ca pretext) pentru unele grupuri de mercenari, a scos la suprafață probleme serioase de securitate. Continentul african, deși se află la o distanță geografică mare față de Europa, Asia și America de Nord, poate deveni un risc major de securitate.