Este vorba despre apa din bazin, care poate provoca astm și cancer la vezică, aşa cum arată concluziile unui studiu recent. Când transpirația și urina se combină cu clorul, apa din bazin sau jacuzzi poate deveni toxică.

În aceste condiţii, riscul de a dezvolta anumite boli, ca astmul sau cancerul la vezică, crește, conform Agerpres, care citează un studiu publicat în revista Environmental Science & Technology.

Astfel, dușurile instalate la piscine ar trebui folosite cât mai des înainte să se intre în bazin. Studiul realizat de cercetătorii americani de la Universitatea Carolina de Sud au prelevat eșantioane de apă din 28 de bazine și jacuzzi publice și private și au comparat apa înainte și după utilizare.

Au fost identificate peste 100 de subproduse de dezinfecție, provenite din amestecul de transpirație, urină și clor. Dacă în piscină intră mai multe persoane,  potențialul mutagen al apei este mai puternic. În acest context, a fost observată o creștere a patologiilor respiratorii și de cancer la vezică la înotătorii profesioniști și a personalului care lucrează la bazine în Statele Unite.

Rezultatele analizelor au arătat că apa din piscină era de 2,4 ori mai periculoasă decât cea de la robinet.