Astfel, cercetătorii englezi au arătat legătura dintre o menopauză timpurie și absența activității sexuale. S-a descoperit că femeile care au raportat că au făcut sex săptămânal au o probabilitate mai mică cu 28% să ajungă la menopauză decât cele care au făcut sex mai puțin de o dată pe lună.

În timp ce studiul nu a analizat motivul legăturii, autorii au spus că urmele fizice ale sexului pot transmite organismului că există posibilitatea de a rămâne însărcinată. Dar, pentru femeile de vârstă mijlocie care nu fac sex frecvent, o menopauză timpurie poate avea și un sens biologic.

„Dacă nu te vei reproduce, nu are rost să ovulezi, astfel că poți folosi mai bine această energie în altă parte”, afirmă Megan Arnot, autorul studiului și doctorand în antropologie evolutivă la University College London.

În timpul ovulației, o femeie este mai sensibilă la boli deoarece sistemul imunitar îi este afectat. În schimb, susține Megan, concluziile ei sprijină teoria care sugerează că menopauza a apărut pentru a reduce „conflictul de reproducere” între generațiile diferite de femei, care au vrut să se asigure că nepoții lor supraviețuiesc și prosperă.

Cercetarea se bazează pe un studiu de sănătate efectuat asupra femeilor de vârstă mijlocie. Cele aproape 3.000 de femei din baza de date aveau vârsta medie de 45 de ani când a început studiul, erau mame cu copii, căsătorite sau implicate într-o relație cu un bărbat. Aproximativ 45% dintre ele au prezentat o menopauză naturală la vârsta de 52 de ani.

La începutul studiului, niciuna dintre femei nu intrase încă la menopauză, dar 46% dintre ele erau în perioada peri-menopauză timpurie (prezentau simptome precum perioade neregulate și bufeuri).

În analiza lor, cercetătorii au exclus factorii ca nivelul de estrogen, educația, indicele de masă corporală (IMC), rasa sau viciile, arată CNN.

Megan Arnot spune că este pentru prima dată când un studiu arată legătura dintre frecvența actului sexual și debutul menopauzei la femei. „Înțelegerea relației dintre dintre sex și menopauză este o cale promițătoare pentru cercetările viitoare și ar putea deschide ușa intervențiilor comportamentale”, a încheiat Arnot.

Te-ar putea interesa și: