Pericolul din mămăligă. Un celebru nutriționist trage un serios semnal de alarmă

Pericolul din mămăligă. Un celebru nutriționist trage un serios semnal de alarmă

Multă lume crede că mămăliga slăbește, drept pentru care pâinea este înlocuită cu acest aliment, produs din făina de mălai.

Numai că lucrurile nu stau chiar așa, iar mămăliga poate să contribuie la îngrășarea unei persoane la fel de mult ca și pâinea. Celebrul medic nutriționist, Mihaela Bilic spune că mămăliga este un aliment foarte sănătos pentru sănătatea omului, dar poate duce la îngrășare.

„Pentru că tot e la modă alimentaţia fără gluten vă sugerez mămăligă în loc de pâine. Ca şi făina, mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, conţine amidon care se absoarbe treptat în sânge şi ne ţine de foame 3-4 ore. Spre deosebire de pâinea proaspătă care e făcută cu drojdie şi fermentează, mămăliga nu balonează. În plus nu conţine gluten, acea proteină din cereale care e tolerată mai greu de unele persoane”, a spus Mihaela Bilic.

Cât despre aportul caloric, medicul atrage atenția asupra consumului de mămăligă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ca şi calorii o felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine, adică 70-80cal. Deşi 100g mămăligă au 70cal iar 100g pâine au 230cal nu faceţi greşeală să credeţi că mămăliga nu îngraşă. O felie de mămăligă e grea (are 100g) în timp ce felia de pâine e uşoară (25g) ceea ce face ca în final să fie echivalente. Dacă vorbim de mămăliga caldă socotiţi că 3 linguri corespund unei felii. Concluzia e că mămăligă reprezintă o alternativă sănătoasă la pâine şi ne scapă de balonări. Dar de îngrăşat, îngraşă la fel", a precizat Mihaela Bilic.

Un alt mit distrus

Mihaela Bilic dezvăluite secretul care ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus. Dacă băutul apei în timpul mesei era considerată o greșeală, celebrul nutriționist susține că, de fapt, aceasta ar fi cea mai eficientă dietă.

„Dacă vreți să mâncați mai puțin și să vă săturați mai repede, beți apă în timpul mesei!

Afirmația conform căreia apa băută în timpul mesei ar dilua sucurile digestive, este aberantă și fără suport științific. Stomacul nu are rol de digestie, la nivelul lui se secretă suc gastric acid care sterilizează alimentele. Deci rolul lui este să omoare eventualii agenți patogeni (are acid clorhidric!!) introduși în stomac odată cu mâncarea.

Abia în intestin are loc digestia și absorția nutrientilor și culmea este că alimentele sunt mai ușor de digerat atunci când sunt lichide. Deci ce se întâmplă cu apa în stomac?

-dacă e băută pe burta goală în 1-2 minute părăsește stomacul, deci nu are cum să țină de foame

-dacă e băută în timpul mesei se amestecă cu alimentele solide și creează un fel de “ciorbă”, care mărește senzația de sațietate, ajută la umplerea mai rapida a stomacului și încetinește viteza lui de golire.