Pericolul ascuns din carnea separată mecanic. Specialiștii avertizează asupra calității acestui tip de produse

Pericolul ascuns din carnea separată mecanic. Specialiștii avertizează asupra calității acestui tip de produse Sursa foto: Mariya Volik | Dreamstime.com

Carnea separată mecanic este o pastă obținută în urma măcinării de resturi de la carcasele de pui, curcan sau porc. Această pastă este folosită pentru fabricarea parizerului, crenvuștilor, pateurilor sau multe ale preparate. Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra calității ei, dar și asupra pericolul pe care aceasta îl are asupra sănătății.

Carnea separată mecanic este o pastă folosită în prepararea mezelurilor care a început să devină populară în anii 1960. În acea perioadă ea a fost numită „carne foarte fină”, asta pentru că este din resturi de la carcasele de pui, curcan sau porc măcinate. În ea se mai regăsesc măcinătură de os, măduvă osoasă și alte țesuturi comestibile. Paste este folosită în diverse preparate, cum ar fi parizerul, crenvuștii sau pateurile.

Regulamentul european nr. 853/2004 definește carnea separată mecanic (mechanically separated meat – MSM) ca fiind „produsul obținut prin îndepărtarea cărnii de pe oase, după dezosarea manuală sau din carcasele de carne de pasăre, folosind mijloace mecanice care duc la pierderea sau modificarea structurii musculare fibroase”.

La scurt timp după apariția acestor produse pe piață, ele au fost început să fie considerate inferioare din punct de vedere nutrițional, așa că prețul lor a scăzut considerabil, fiind accesibile pentru categorii largi de consumatori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preparatele din carne separată mecanic provoacă boli cardiovasculare

Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la calitatea produselor din carne separată mecanic și prezintă pericolele pe care acestea le au asupra organismului. Ele conțin cantități mari de aditivi alimentari, conservanți, coloranți, proteine vegetale din soia, amidon, emulsificatori, sare și potențiatori de gust. Rolul acestor substanțe este de a lega pasta și de a-i modifica gustul.

Cercetătorii au efectuat mai multe studii pe produse precum parizer, crenvuști sau pateu, în urma cărora au descoperit că acestea pot provoca boli cardiovasculare, diabet, tulburări metabolice și chiar cancer.

Cu cât resturile sunt măcinate la o presiune mai mare, cu atât se depreciază mai mult din punct de vedere nutrițional. Totodată, carnea devine mai sensibilă la contaminarea cu bacterii precum Escherichia coli, Salmonella sau Staphylococcus. Odată cu gradul de degradare a fibrei musculare și punerea în libertate a nutrienților din carne riscul de dezvoltare microbiană crește, potrivit cancan.ro.