Pericolul ascuns de telefoanele mobile. Copiii sunt cei mai afectați

Pericolul ascuns de telefoanele mobile. Copiii sunt cei mai afectați

Aproape toți părinții s-au confruntat, în prezent, cu problema dependenței copiilor de telefoanele mobile.

Sau de tablete. Smartwatch-uri!? Orice dispozitiv care poate fi inclus în categoria „gadget” este deja un dușman pentru mama și tata, dar cel mai bun prieten al fiului/ fiicei.

Despre acest aspect a vorbit la București, într-o conferință fascinantă prin prisma mesajelor transmise și a subiectelor dezbătute, Mary Aiken, „probabil, cel mai important psiholog în domeniul relației dintre copil, adolescent și telefon sau ecrane”, după cum o descrie Cătălin Striblea într-un articol pe blogul său.

Mary Aiken a scris și o carte celebră, The Cyber Effect (publicată în România la editura Niculescu), iar atunci când este solicitată își oferă sprijinul în anchetele FBI, Interpol, Europol sau dă sfaturi la Casa Albă ori 10th Downing Street.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În viața mea, în fiecare dimineață este câte o dramă”

Pentru ea, „în fiecare dimineață este câte o dramă”, cu referire la desele cazuri în care Poliția îi cere ajutorul.

Și au de ce să o facă - Mary Aiken este inițiatoarea mai multor politici de protejare a copiilor pe Internet. Pentru că apără cu ardoare drepturile copiilor la o viață sănătoasă, psihologul a devenit „dușmanul” firmelor din social-media. Ea spune lucrurilor pe nume și dezvelește toate efectele nocive ale gadget-urilor, printre care lipsa somnului, pierderea deprinderii de a citi, acutizarea stării de irascibilitate etc.

Din punctul de vedere al psihologului Mary Aiken, un copil dependent de telefonul mobil devine opac, se cufundă într-o lume virtuală din care tu, ca părinte, mai vezi doar o umbră.

Ce-i de făcut? Iată câteva sfaturi pe care psihologul le dă părinților preocupați și ei de dependențele copiilor:

  1. Educația se va de la o vârstă cât mai fragedă. Telefoanele și alte device-uri trebuie introduse în activitatea copilului gradual, dar cât mai puțin până la 14 ani;
  2. Niciun telefon mobil sau tabletă în camera copilului pe timp de noapte. Fără negocieri, fără discuții!;
  3. Cu cât crește copilul, cu atât impuneți-i timpi limitați de folosire a telefonului mobil. Regulile sunt clare și trebuie respectate. O faceți spre binele lor;
  4. Încercați să îi cunoașteți lumea „virtuală”, intrați în jocurile lor, vedeți despre ce este vorba acolo