Produsele de post procesate conțin o mulțime de chimicale folosite pentru a le da un gust apropiat produselor din carne. Pateul vegetal este cel mai nociv și poate conține până la 15 aditivi alimentari. Nici produsele pe bază de soia nu sunt mai sănătoase.
Nutriționiștii spun că alimentele procesate de post cum sunt pateurile vegetale și tot felul de produse și mezeluri pe bază de soia sunt pline de chimicale.
„Sunt calorii goale sau alimente nesănătoase, ingrediente de foarte slabă calitate. Avem şi potenţiatorii de aromă, care dau acel gust. În realitate, nu am putea mânca acele alimente, dacă nu ar fi aditivate. Ar fi imposibil să mănânci făină de soia amestecată cu ulei de palmier, de exemplu“, a declarat nutriționistul Cristian Mărgărit, la observatornews.ro.
Otravă pe pâine
Printre E-urile periculoase care se găsesc în produsele de post sunt câteva care trebuie neapărat evitate: monoglutamat de sodium (E621), polifosfaţi (E452), dar şi tot felul de coloranţi artificiali cum ar fi: carminul (E120) sau tratrazina (E102). Cele mai pline de chimicale sunt pateurile vegetale şi tot felul de mezeluri pe bază de soia.
Pateurile vegetale sunt făcute din chimicale. Conţin între 4-5 şi până 15 aditivi alimentari, printre ei o monoglutamatul de sodiu, care este cancerigen. Au foarte multă sare, chiar şi zahăr în compoziţie şi nu au niciun fel de aport nutriţional. Au conservanţi şi multe condimente, care nici măcar nu sunt trecute explicit pe etichetă.
Mezelurile din soia gen parizer, salam sau crenvurşti, dar şi caşcavul din soia sunt bombe calorice şi au foarte mulţi aditivi alimentari, adică E-uri. Este nevoie de acestea pentru a putea avea un gust cât de cât apropiat de aceleaşi produse făcute din carne. Pline de chimicale sunt și margarina, halva-ua sau maioneza vegetală. Cele mai puţin periculoase produse din soia sunt tofu şi laptele din soia.
Nutriționiștii ne sfătuiesc să alegem variante sănătoase de post, mai exact mâncare găsită acasă. Fasolea, zacusca, vinetele sunt gustoase și nu conțin chimicale. Puteți alege salate, ciorbe de legume, ghiveci de legume, orez cu legume, dar și fructe.
Cum descifrăm eticheta
Toți aditivii sunt trecuți pe etichetă, dar apar sub tot felul de litere și cifre, iar mulți români nu știu exact ce înseamnă. InfoCons a lansat însă o aplicație gratuită care scanează eticheta și explică ce înseambă fiecare aditiv. „Ni se explică câţi aditivi sunt. Aditivii, fiecare, ni se explică ce face acel aditiv, ca să înţelegem ce se întâmplă, putem să stabilim anumite alimente care ne plac sau nu ne plac o anumită cantitate de zahăr, o anumită cantitate de sare, anumite E-uri“, a declarat Sorin Mierlea - preşedinte InfoCons.