Google a anunţat că lansează un sistem de operare prin care toate datele tale vor fi încărcate într-un cont personal, online. Apple a venit cu un sistem similar, iCloud. Ideea de a-ţi pune datele "în aer" nu e nouă. Mai există astfel de sisteme care există şi se lucrează la îmbunătăţirea lor de mai bine de cinci ani.
În locul hard disk-ului fizic, va exista "un nor virtual" care va stoca fotografiile tale, muzica preferată, fişierele şi documentele personale. Asta se va întâmpla odată cu lansare laptopurilor care vor funcţiona cu sistemul de operare Chrome OS. Apple n-a stat prea mult pe gânduri şi au venit şi ei să întărească ideea că HDD începe să cam dispară. Steve Jobs a urcat pe scenă să prezinte iCloud care va oferi, pentru început, un spaţiu de 5GB (aproximativ 400 de poze, cărţi şi documente şi vreo 700 de melodii).
Din toamnă, cei care vor un "nor" mai mare, în care să pună mai multe date, vor putea cumpăra de la Apple mai mult spaţiu. Astfel de servicii de stocare a datelor mai au Microsoft şi HP.
Mai multe companii de IT cred că ne vom muta datele, iar operaţiunile care le vom face pe calculator vor fi exclusiv online. Chiar dacă Chrome OS, sistemul de operare care funcţionează doar prin intermediul internetului abia a fost anunţat, există deja o concurenţă destul de mare, unele programe existând de mai bine de 5 ani. Iată care sunt cele mai cunoscute: CloudMe oferă o capacitate de stocare de 3GB. Printre aplicaţii există un foto editor, messenger, twitter, facebook şi mai multe jocuri. Sistemul poate fi accesat de pe orice telefon mobil şi tabletă PC cu Android, de pe care îţi poţi accesa toate datele. Un mare dezavantaj ar fi că e construit în format Java, iar specialiştii spun că din această cauză ar fi destul de încet.
<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/qpRMbtGpDwc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
EyeOS există chiar din 2005 şi de atunci se încearcă în continuu îmbunătăţirea acestui sistem de operare. E un program "open source" ceea ce înseamnă că îl poţi descărca gratuit de pe internet. De asemenea, şi acesta este optimizat pentru a putea fi accesat de pe smartphone, de pe care poţi să-ţi accesezi, editezi sau ordonezi documentele personale.
<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/qKNT0W70X0s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Glide este şi el un sistem de operare care a apărut în urmă cu vreo 6 ani. Are o suită office (editor documente scrise, foto editor), aplicaţii de messenger sau pentru reţelele de socializare. Unul dintre marile avantaje este că oferă un spaţiu de stocare gratuit de 30 GB. Pentru un "hard disk virtual" de 250GB trebuie să plăteşti anual un abonament de 50 de dolari. Se poate sincroniza cu Windows, Machitosh şi Linux.
<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/LCagRW51A-s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
JoliOS poate funcţiona şi pe tablete PC sau telefoanele mobile. Sistemul de operare construit pe bazele unei versiuni de Linux destinat netbook-urilor poate fi accesat în prezent din orice browser de internet. De vreme ce JoliOS promovează doar shortcut-uri pentru diferite aplicaţii e văzut mai mult ca un bookmark complex decât un sistem de operare în adevăratul sens al cuvântului.
<iframe width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/glVQCxMuQRY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>