Soldații taiwanezi au participat recent la exerciții de apărare împotriva războiului biologic, repetând o serie întreagă de operațiuni de curățare, inclusiv evacuarea vehiculelor contaminate.
Exercițiile au avut loc în timpul celor mai ample manevre militare anuale din această insulă. Timp de cinci zile. militarii taiwanezi s-au pregătit să răspundă unei eventuale invazii chinezești. Exercițiile au avut loc atât pe uscat, cât și în strâmtoarea care separă Taiwanul de continent.
Teama de un atac biologic al Chinei
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că trupele au fost instruite în decontaminare în timpul unui atac cu arme biologică.
Potrivit militarilor de apărare din Taiwan, poliția militară a simulat atacuri asupra infrastructurii critice în timpul exercițiilor de apărare care au loc de-a lungul estuarului râului Tamsui.
Exercițiile armatei Taiwaneze pleacă de la ideea că Republica Populară Chineză a lucrat vreme de decenii la arme biologice sofisticate, iar acum ar putea fi în posesia unor „bombe bacteriene” mortale dezvoltate pe baza antraxului sau a unor coronavirusuri. Documente elaborate de armata americană susțin că mai mulți comandanți ai armatei chineze au afirmat că războaiele viitorului pot fi combătute folosind arme biologice.
În aprilie, oficialii departamentului de stat SUA au adus în discuție, de altfel, o posibilă „amenințare biologică” din partea Beijingului. În raport parțial clasificat, SUA a vorbit despre istoricul Chinei în ceea ce privelte dezvoltarea de arme biologice, inclusiv „ricină armată, toxine botulinice și agenți ai antraxului, holerei, ciumei și tularemiei”.
Exercițiile anuale Han Kaung au implicat, de asemenea, un avion de luptă defensiv fabricat în Taiwan, avioane F-16V fabricate în SUA, Mirage 2000-5 fabricate în Franța și un avion de avertizare timpurie E-2K. S-au făcut și exerciții de aterizare pe o autostradă pentru eventualitatea în care bazele aeriene ar fi distruse de inamic.
O invazie a Taiwanului pare iminentă
Disputa Beijingului cu Taipeiul provine din pretențiile Republicii Populare Chineze că Taiwanul face parte din teritoriul suveran al Chinei - o afirmație pe care autoritățile din insulă o respind vehement. Președintele Xi Jinping, care și-a asumat deschis obiectivul de a anexa insula, a afirmat, însă, că „nu este loc pentru nicio formă de independență a Taiwanului”.
„Xi Jinping a făcut un semnal foarte public și foarte clar care spune că Taiwanul nu este o problemă care va fi transmisă generației următoare”, susține dr. Nick Bisley, de la Universitatea La Trobe din Australia, notează Daily Express.