PERICOLUL din medicamentele CONTRAFĂCUTE! Organizația Mondială a Sănătății trage un SEMNAL DE ALARMĂ. Alertă!

PERICOLUL din medicamentele CONTRAFĂCUTE! Organizația Mondială a Sănătății trage un SEMNAL DE ALARMĂ. Alertă!

Nu este de glumit! Circa 10% din medicamente sunt contrafăcute sau de calitate inferioară în ţările în curs de dezvoltare. Semnalul de alarmă a fost tras de Organizația Mondială a Sănătății, care arată, în ultimul său raport, că cel mai des sunt contrafăcute antibioticele, contraceptivele, medicamentele oncologice şi cele pentru tratarea malariei.

Raportul are la bază peste 100 de cercetări științifice, din 88 de țări în curs de dezvoltare, în cadrul cărora au fost analizate peste 48.000 de medicamente, potrivit antena3.

Falsificatorii alimentelor și medicamentelor, ÎN PERICOL. Proiect: Pedepse mai mari cu închisoarea

OMS a avertizat că produsele medicale contrafăcute sau de calitate inferioară provoacă nu doar maladii și decese, ci contribuie și la proliferarea superbacteriilor. Piaţa neagră a medicamentelor contrafăcute sau neconforme a atins 30 de miliarde de dolari, numai în ţările în curs de dezvoltare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Pedepse dure pentru falsificatorii de medicamente

 

Deputatul PSD Iulian Iancu a propus modificarea Codului penal pentru ca cei care falsifică alimente și medicamente să fie mai aspru pedepsiți.   Propunerea legislativă prevede că prepararea de alimente ori băuturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vătămătoare sănătăţii, expunerea spre vânzare sau vânzarea unor astfel de alimente sau băuturi, cunoscând că sunt falsificate sau alterate ori interzise consumului se pedepsesc cu închisoare de la unu la 8 ani, faţă de 3 luni până la 3 ani cum este în prezent.  Falsificarea sau substituirea altor mărfuri sau produse, dacă prin falsificare sau substituirea acestea au devenit vătămătoare sănătăţii, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani.  De asemenea, potrivit Agerpres, punerea în consum public de carne sau produse din carne, provenite din tăieri de animale sustrase controlului veterinar, dacă a avut ca urmare îmbolnăvirea unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 8 ani, faţă de 6 luni la 3 ani cum este în prezent, iar dacă a avut ca urmare moartea, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.  Vânzarea de medicamente şi suplimente alimentare cunoscând că sunt contrafăcute, alterate ori cu perioada de valabilitate depăşită, dacă sunt vătămătoare sănătăţii ori şi-au pierdut în tot sau în parte eficienţa terapeutică, se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Comercializarea de medicamente şi suplimente alimentare fără avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Comisiei Naţionale de Bioetică a Academiei de Ştiinţe Medicale constituie infracţiune ce se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani.