Evenimentul Zilei > Social > Pericol major în aer! Niveluri cu 500% mai mari decât nivelurile naturale. Ce poate fi?
Pericol major în aer! Niveluri cu 500% mai mari decât nivelurile naturale. Ce poate fi?

Pericol major în aer! Niveluri cu 500% mai mari decât nivelurile naturale. Ce poate fi?

Despre mercur, pe care mulţi oameni îl aosciază cu termometrele, se ştie că este toxic, dar mai sunt multe de ştiut despre elementul chimic despre Organizația Mondială a Sănătății susţine că reprezintă un pericol major pentru sănătatea publică.

Efectele asupra sănătății depind de doză, dar principalul motiv de îngrijorare este impactul mercurului asupra copiilor nenăscuți și a celor mici. Expunerea la mercur poate apărea și în uter, dacă mama consumă pește sau fructe de mare. Acest lucru poate avea un impact semnificativ și pentru toată viața asupra dezvoltării creierului și a sistemului nervos al sugarului, afectând memoria, limbajul, atenția și alte aptitudini. Se estimează că, numai în Europa, în fiecare an se nasc peste 1,8 milioane de copii cu niveluri de mercur mai mari decât limitele de siguranță recomandate.

Ce măsuri se iau în Europa și în lume pentru a rezolva problema mercurului?

În trecut, Europa a fost un mare utilizator și emițător de mercur, dar eforturile legislative semnificative din ultimii 40 de ani au redus substanțial utilizarea și emisiile în mediu. În restul lumii, utilizarea mercurului și emisiile asociate au crescut de-a lungul timpului, odată cu dezvoltarea economică și industrializarea actuală, printre principalele surse regăsindu-se arderea cărbunelui și mineritul aurifer artizanal la scară mică.

În octombrie 2013 s-a adoptat un prim acord internațional la nivel mondial, Convenția de la Minamata, pentru a combate problema mercurului. Convenția a fost ratificată de 98 dintre semnatari și a intrat în vigoare în 2017. Este prea devreme pentru a evalua impactul convenției, dar este un pas uriaș către asigurarea unor acțiuni concertate la nivel mondial pentru reducerea poluării cu mercur.

Care sunt tendințele actuale și perspectivele de viitor în producția și emisiile de mercur?

Europa nu mai extrage mercur, iar cererea pe continentul nostru va continua să scadă în următorii ani. Emisiile de mercur din Europa vor fi dominate de cele provenite din ardere, în principal din arderea combustibililor solizi, precum cărbune, turbă, lignit și lemn.

La nivel mondial, cea mai mare sursă de mercur provine din minele mici de exploatare a aurului, unde aurul este extras de o singură persoană sau de grupuri mici de oameni, relativ ușor și fără costuri mari, de obicei într-un mediu nereglementat. Se estimează că peste o treime din emisiile globale provin din astfel de surse și, de aceea, abordarea acestui domeniu prin introducerea unor tehnologii alternative mai sigure ar putea duce la reducerea substanțială a utilizării și a emisiilor globale.

Totuși, în ciuda scăderii înregistrate a utilizării și a emisiilor de mercur în regiuni precum Europa și America de Nord, se preconizează că nivelurile din mediu vor rămâne mari pentru mult timp, din cauza duratei lungi de viață a mercurului în mediu, dar și din cauză că emisiile de mercur sunt în creștere în alte regiuni ale lumii. De asemenea, aceste emisii parcurg distanțe lungi. De fapt, aproximativ jumătate din mercurul care se depune în Europa provine din afara continentului.

Ce rol joacă AEM în problema mercurului?

Prin intermediul Registrului European al Poluanților Emiși și Transferați (EPRTR), adunăm informații despre emisiile de mercur în aer și în apă provenite din activități industriale, precum și estimări privind emisiile în aer provenite dintr-o mare varietate de surse, conform legislației UE și acordurilor internaționale.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE