Pericol invizibil în Capitală, la fiecare pas. Toată lumea este vizată! Alertă!

Pericol invizibil în Capitală, la fiecare pas. Toată lumea este vizată! Alertă!

În urma unor cercetări s-a constatat că străzile din Capitală nu au mai fost spălate sau aspirate de aproximativ 3 luni, acest lucru propulsând considerabil nivelul de poluare.

În ultimele luni, străzile din București nu au fost aspirate de praf și spălate, relatează Green Report. Operatorii de salubritate au încetat să mai facă acest lucru, în baza unei normative naționale din 1973, deși clima s-a schimbat mult de atunci.

Contractele cu operatorii de salubritate prevăd că pe timp de iarnă au loc activități de deszăpezire, numai că, între timp, clima s-a schimbat atât de tare încât în această iarnă abia au căzut câțiva fulgi, iar temperaturile au fost constant în jur de 10-15 grade.

„Normativul unic republican pentru activitatea de salubrizare a localităților prevede că firmele desfășoară, în toate sectoarele, operațiuni pentru combaterea prafului în perioada 1 martie - 1 noiembrie. După această perioadă, teoretic începe iarna și au loc acțiuni specifice sezonului rece.

Ne puteți urmări și pe Google News

n perioada caldă, au loc acțiuni de măturare, aspirare și spălare a străzilor. De obicei, o mașină de aspirat adună în șase ore trei tone de praf, iar în lipsa acestui serviciu (pe lângă alte cauze) nivelurile de PM10 și PM2,5 sunt foarte ridicate”, precizează Green Report.

Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10, și cele mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5) sunt deosebit de periculoase pentru că se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate, cum ar fi cancer pulmonar, boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral, infecții respiratorii și boală pulmonară obstructivă cronică.

Ce ne mai poate salva?

„În București, de aproape trei luni nu s-a mai făcut nimic, pentru că la 1 noiembrie a încetat această spălare. În schimb, clima s-a schimbat. Uite că n-a mai venit zăpada. Mai mult de atât, sunt 10 grade acum și bate soarele. Nu s-a mai făcut nimic pentru că primăriile nu dau o directivă, pentru că altfel vine Curtea de Conturi și cere banii înapoi: «Cum ai putut să speli în ianuarie, că e iarnă?». Nu se uită nimeni că sunt 10 grade afară, e soare și e praf. E un aer nerespirabil în oraș.

E normal să existe praful ăsta dacă nu se face nimic. Orașul a rămas într-o situație inedită. N-are zăpadă, n-are cine reține mizeria, dar nici nu mai spălăm de trei luni. Noi, ca operatori, suntem blocați în chestia asta. (...) Instituțiile nu se pot adapta rapid la niște situații din teren”, a declarat Dan Ceaușescu, directorul unei companii de salubritate.

Potrivit acestuia, situația s-ar rezolva dacă Ministerul Mediului ar face o directivă în acest sens către primării.