Pericol de război în Marea Chinei de Sud. Beijingul „vrea să-și ascundă submarinele și rachetele nucleare” în aceste ape adânci

Pericol de război în Marea Chinei de Sud. Beijingul „vrea să-și ascundă submarinele și rachetele nucleare” în aceste ape adânci

China „vrea să-și ascundă rachetele balistice” în apele adânci ale Mării Chinei de Sud, susține expertul Bill Hayton, Associate Fellow al Programului Asia-Pacific de la Chatham House. 

China și-a construit apărarea în Marea Chinei de Sud pentru a evita orice atac asupra apelor disputate asupra cărora își afirmă suceranitatea, Bill Hayton e de părere că Marea Chinei de Sud are o importanță strategică uriașă pentru chinezi. Mai precis, Beijingul își dorește să-și „ascundă” submarinele nucleare în apele adânci din această mare. Astfel, China ar putea să declanșeze, chiar și după anihilarea puterii ei militare, un atac nuclear asupra inamicului cu ajutorul submarinelor nucleare.

De ce nu poate renunța China la pretențiile maximale din Marea Chinei de Sud?

Vorbind cu jurnaliștii de la Express.co.uk, Bill Hayton și-a exprimat convingerea că Beijingul are mai multe planuri în Marea Chinei de Sud, de aceea și pretențiile în regiune au devenit atât de mari. „Cercetările mele istorice au arătat că este vorba un mit. China nu a revendicat stâncile și recifele din partea de sud a mării până la cel de al doilea război mondial. Ideea că aceaste pretenții sunt vechi este greșită. Cred că încearcă să extragă petrol și gaze și să-și asigure monopolul pescuitului în Marea Chinei de Sud".

Descurajarea strategică, marea problemă a Beijinglui

Dincolo de interesele economice, Marea Chinei de Sud reprezintă piatra unghiulară a descurajării nucleare a regimului comunist de la Beijing

Ne puteți urmări și pe Google News

„De asemenea, cred că vrea să-și ascundă submarinele nucleare cu rachete balistice în apele adânci din mijlocul Mării Chinei de Sud ca o garanție strategică a faptului că va putea dezlănțui represalii nucleare. Cred că există o serie de motive diferite în spatele acțiunilor Chinei."

Marele zid subacvatic

China a fost demascată anterior pentru construirea unui „Marele Zid Subacvatic” în apele internaționale ale Mării Chinei de Sud. Scopul acestui "mare zid" este de a spiona țările din regiune. China a construit, de altfel, o serie de platforme de supraveghere care asigură supravegherea unor mari părți din Marea Chinei de Sud. Multe dintre acest radare se află în apele teritoriale chineze, dar altele sunt plasate în apele internaționale.

Serviciul de imagini prin satelit Orion a cartografiat echipamentul de supraveghere despre care se spune că „întărește avantajul strategic al Chinei față de alte țări din regiune și poate fi utilizat pentru a monitoriza mișcările marinei SUA”. În prezent, Beijingul are la dispoziție senzori multipli desfășurați la adâncimi de până la 2.000 de metri sub nivelul mării

Cercetările efectuate de CSIS Asian Maritime Transparency Initiative au constatat că platformele de supraveghere fac parte din „Rețeaua de informații a oceanului albastru” din China, scrie cotidianul britanic Express.