Pericol de incendiu în cluburile de fițe de pe litoral

Parlamentarii români au luat o decizie care, cel puțin pentru patronii unor cluburi de fițe de pe litoral, „este înțeleaptă”. Camera Deputaților, for decizional, a decis, săptămâna trecută, că termenul de obținere a autorizației pentru securitatea la incendiu, împins din decembrie 2016 până pe 30 iunie 2017, se prelungește până la 30 septembrie

Amânarea cu trei luni a termenului de obținere a autorizației de securitate la incendiu înseamnă o vară fără griji pentru cele peste 70 % din unitățile de pe litoral care nu au intrat, încă, în legalitate. Nu vor putea fi amendate. Legiuitorul spune, clar, că nu se vor aplica măsuri coercitive în caz că inspectorii ISU vor veni în control. Dacă pentru unitățile mici nu ar fi vreo problemă, pericolul mare ar putea apărea dinspre cluburile de noapte. Cel puțin 2.000 de petrecăreți încap în fiecare din cluburile din nordul stațiunii Mamaia, apărute cu largul „sprijin” al fostului primar Radu Mazăre.

Pot fi amendați după 1 octombrie

Ciudat este că în evidențele ISU Dobrogea, pe litoral figurează doar 15 locații cu destinația „club” și o singură discotecă. Dintre acestea, doar două dețin autorizație de securitate la incendiu, potrivit ISU Dobrogea. Alte nouă au doar un aviz de securitate la incendiu, ceea ce înseamnă că ISU a verificat doar proiectul nu și clubul, pe teren. Asta înseamnă că, abia după 1 octombrie, patronul poate fi amendat cu 20.000 până la 50.000 de lei pentru funcționarea fără autorizație la incendiu. Până atunci, nu. Nici activitatea nu îi poate fi suspendată.

„Ni se cer niște proiecte NASA, imposibil de realizat”

Ionuț Budi, patronul mai multor cluburi de pe litoral, consideră „înțeleaptă” decizia de amânare a termenului pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu. El a intrat în legalitate, dar critică birocrația și normele „incredibil de drastice” impuse de legiuitor: „Sunt niște mici proiecte NASA, aproape imposibil de realizat”. Exclude gândul că în cluburi s-ar putea petrece vreo nenorocire. „Incendiul de la Colectiv, da, a fost grav, dar nu pentru că avea materiale inflamabile, ci pentru că nu avea căi de evacuare. Uitați-vă la Bamboo, nu au fost victime pentru că erau organizați, personal instruit, căi de evacuare, semnalizare, condiții minime de protecție la incendii”, exemplifică Ionuț Budi.