Pericol colosal pentru planetă. Nu doar Covid-19 trebuie să ne îngrijoreze. Studiu

Pericol colosal pentru planetă. Nu doar Covid-19 trebuie să ne îngrijoreze. Studiu

Pericol colosal pentru planetă! Aceasta este concluzia unor oameni de ştiinţă din toată lumea, care au atras atenţia într-un studiu de ultimă oră că deteriorarea mediului este sinonimă cu „dispariția în masă, declinul sănătăţii și perturbările climatice”.

Soluţia pentru a evita pericolul colosal pentru planetă?

„Mania creșterii exponențiale este boala fatală a civilizației noastre și trebuie înlocuită de campanii care să facă din egalitate și bunăstare obiectivele societății”, a adăugat Ehrlich.

În studiu se arată că populațiile mari duc la degradarea solului și la micșorarea biodiversității. „O populație mai mare înseamnă și mai mulți compuși sintetici și manufacturarea mai multor obiecte din plastic.

Majoritatea alimentează toxicitatea în creştere a planetei. Ea crește, de asemenea, riscul unor noi pandemii în situația în care goana după resurse din ce în ce mai limitate devină și mai acerbă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principalul nostru argument este că odată ce realizezi nivelul și iminența acestei probleme, devine foarte clar că este nevoie de acțiune mult mai serioasă decât cea individuală,

Este importantă și ea, cum este important să folosim mai puţin plastic, să consumăm mai puţină carne şi să reducem călătoriilor cu avionul.

Argumentul nostru este că avem nevoie de acțiune sistematică și rapidă”, a spus profesorul Daniel Blumstein (Universitatea din Los Angeles), coautor al lucrării.

Semnalul de alarmă tras de 11.000 de cercetători

În 2019, 11.000 de cercetători au semnat un comunicat de presă prin care avertizau că „suferințe incalculabile vor fi suportate de omenire din cauza crizei climatice” dacă nu vor fi luate măsuri.

În 2016, peste 150 de climatologi autralieni semnaseră o scrisoare trimisă premierului australian de atunci, Malcolm Turnbull. Ei cereau măsuro imediate pentru reducerea emisiilor de carbon.

Tot în 2016, 375 de cercetători au trimis o scrisoare deschisă în care acuzau lipsa de interes pentru acțiuni împotriva schimbărilor climatice.

Profesorul Tom Oliver, ecologist la Universitatea din Reading, nu a participat la ultimul studiu, dar are o concluzie similară. El crede că guvernele continuă să adopte atitudinea „business as usual” când vine vorba despre bani.

Cifrele sunt clare, dezastrul este iminent

Din 2015 și până în 2020, temperatura oceanelor a depășit recordul an de an. Nivelul încălzirii globale din 1986 până în prezent este de 8 ori mai mare decât cel înregistrat între 1960 și 1985. Măsurătorile din 1940 arată că oceanele sunt azi mai calde decât au fost în ultimii 1000 de ani,

De asemenea, oceanele se încălzesc mai repede decât au făcut-o vreodată în ultimii 2000 de ani. Apele mai calde generează mai multă energie pentru furtuni.

Mai este de mirare că în 2020 a fost depășit recordul de furtuni tropicale în Oceanul Atlantic (29)? Oceanele din ce în ce mai calde duc și la topirea ghețarilor, iar astfel creşte nivelul mărilor.

150 de milioane de oameni sunt în pericol de a rămâne fără adăpost în contextul în care zonele în care locuiesc riscă să ajungă sub ape.

În 2020 pandemie de coronavirus a dus la o scădere a emisiilor de carbon cu aproximativ 7%, dar este prea puţin.  Această scădere nu a dus la vreun efect măsurabil pentru reducerea fenomenului de încălzire a oceanelor.

„Faptul că oceanele au ajuns la un nou record de temperatură în 2020, în ciuda scăderii emisiilor de carbon, arată că planeta va continua să se încălzească, atât timp cât vom continua și să emitem carbon în atmosferă.

Acest fapt trebuie să ne amintească mereu că reducerea masivă și susținută a emisiilor de carbon este răspunsul pentru soluționarea crizei”, se arată în cercetarea preluată pe theguardian.com.