Pericol nuclear. Avioane prăbușite și submarine scufundate toate cu arme de distrugere în masă la bord

Pericol nuclear. Avioane prăbușite și submarine scufundate toate cu arme de distrugere în masă la bord

Armele nucleare reprezintă un pericol pentru cei care le dețin chiar și pe timp de pace. Bombe pierdute, avioane prăbușite și submarine dispărute, toate cu încărcătură nucleara, pun în pericol viața a milioane de oameni de pe tot mapamondul.

Armata americană a avut parte de mai ulte ratări în ceeace privește armamentul nuclear. „În fiecare încercare umană se fac și greșeli. De ce ar trebui să fie scutite armele nucleare? " - scria Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al California într-o scrisoare adresată Institutului Hoover în 2007.  V-ați gândi că o superputere, cum ar fi Statele Unite, trebuie să fie mai atentă în ceea ce privește ceva așa distructiv precum armele nucleare și hardware-ul asociat acestora?  Forțele Aeriene ale Statelor Unite au pierdut în 1956 un bombardiere B-47 Stratojet care se îndrepta spre o bază a Forțelor Aeriene în Maroc, în nordul Africii. Aeronava și cei trei membri ai echipajului, împreună cu cele două bombe nucleare nu au mai fost niciodată văzute.

Se credea că Forțele Aeriene ale SUA ar fi învățat din această lectie, dar doar doi ani mai târziu, un alt bombardier american B-47 Stratojet cu încărcătură nucleară sa ciocnit cu un avion de vânătoare, F-86 Saber, pe un lac din Georgia, în Statele Unite.  În ciuda căutărilor extinse, bomba nu a fost găsită niciodată.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar și odată cu introducerea noului B-52G Stratofortress, au avut loc și alte evenimente la fel de periculoase. În 1966, unul dintre astfel de bombardier sa ciocnit cu un vas de transport aerian, pe coasta Spaniei. Acest lucru a dus la moartea a șapte dintre cei unsprezece membri ai echipajului și pierderea ambelor avioane. Toate cele patru bombe cu hidrogen Mk28 aflate la bordul lui B-52 au fost recuperate mai târziu, nu ănainte însă de a contamina zeci de hectare de teren agricol precum și o zonă rezidențială, cu niveluri diferite de radiații.  

În 1968, un bombardier B-52G sa prăbușit lângă baza aeriană Thule, Groenlanda, în timp ce încerca o aterizare de urgență după ce un incendiu izbucnit la bord. Încărcătura sa consta în patru bombe cu hidrogen care au provocat o contaminare a zonei înconjurătoare.

În afară de avioane și vapoare, submartinele au avut și ele probleme cu astfel de încărcături nucleare. Astfel, submarinul USS Scorpion a diaspărut, în 1968, în apropierea Insulelor Azore împreună cu echipajul său compus din 99 de militari. La bordul acestuia se afla, de asenmenea, încărcătură nucleară. Șirul de erori continuă.