O afacere de tip carusel a adus un prejudiciu de circa 9,3 milioane de euro statului. Polițiștii Capitalei și Parchetul București au descoperit o rețea format din peste 100 de firme care se ocupau de comercializarea fictivă a europaleților, folosiți în spațiul comunitar pentru mărfuri. Pe urmele acestei afaceri, polițiștii fac percheziții în București și în cinci județe.
În acest moment, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București efectuează 42 de percheziții, în municipiul București și județele Ilfov, Prahova, Dâmboviţa, Braşov şi Maramureş, la personae bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani, transmite Poliția Capitalei. Acțiunea are loc sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Sunt puse în aplicare 38 de mandate de aducere, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Din cercetări a reieșit că, în perioada octombrie 2014 – mai a.c., persoanele implicate ar fi înregistrat în contabilitate facturi fiscale false, precum şi alte documente contabile care nu aveau la bază operaţiuni reale, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale. Pficiali din Poliția capitalei au declarat, pentru EVZ, că firmele implicate în această vastă operațiune de fraudare făceau schimb de facturi, în sistem carusel, de la una la cealaltă. „O factură era reală, trei-patru erau fictive. Cam așa mergea treaba”, a explicat, simplu, un anchetator, pentru EVZ.
În acest mod, prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la 9.300.000 de euro.
Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații.
Activităţile sunt desfăşurate cu sprijinul inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Ilfov, Maramureş, Braşov şi Prahova.