PERCHEZIȚII MARATON la Primăria Timișoara în ancheta penală a DNA în care s-au ridicat mii de dosare referitoare la imobile vândute pe Legea 112 I GALERIE FOTO- VIDEO

PERCHEZIȚII MARATON la Primăria Timișoara în ancheta penală a DNA în care s-au ridicat mii de dosare referitoare la imobile vândute pe Legea 112 I GALERIE FOTO- VIDEO

Abia cu câteva minute înainte de miezul nopții, marți, au plecat polițiștii și procurorii de la Primăria Timișoara. Perchezițiile începute în dimineața zilei au durat 15 ore. Au fost ridicate toate dosarele apartamentelor și caselor vândute în baza Legii 112 / 1995, începând cu anul 1996 până în prezent.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu a stat în Primărie până în jurul orei 20,30, așteptând plecarea anchetatorilor. Aceștia însă au luat la mână fiecare dosar de vânzare- cumpărare a unor spații de locuit în baza Legii 112. Abia după ore 23,30 au început să încarce un microbus cu docuemnetele ridicate. Un număr de 40 de colete sigilate în saci albaștri au fost încărcate în mașina de transport, au declarat pentru EVZ surse din cadrul anchetei.

Percheziția maraton de la Pimăra Timișoara urmează unui control desfășurat în toamna anului trecut de Corpul de Control al primului ministru, care a scos la iveală o serie de ilegalități. Ancheta e desfășurată de structura centrală a DNA. 

Potrivit anchetatorilor,  Primăria Timișoara a vândut, fără drept, locuințe în baza legii 112. Concret, deși legea prevedea posibilitatea de vânzare a locuințelor naționalizate de comuniști, chiriașilor existenți în momentul apariției legii, la Timișoara, Primăria a stabilit printr-o hotărâre a Consiliului Local că locuințele pot fi vândute și unor persoane care au devenit chiriașe în locuințe care au fost naționalizate ulterior anului 1995. Propunerea de hotărâre a venit din partea Comisiei de aplicare a Legii 112, din care făceau parte Gheorghe Ciuhandu, fostul primar, Nicușor Miuț, fostul șef al Direcției Patrimoniu, Liviu Barbu, fostul șef al Sc Administrarea Domeniului Public SA, Vasile Tărciatu, fostul șef al Serviciului de Evidența Persoanei. Aceștia au propus Cpnsiliului Local să aprobe vânzarea locuințelor, din iulie 1998, pe motiv că deja ”există precedente”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu alte cuvinte, caz unic în România, Primăria Timișoara a vândut locuințe în baza Legii 112, fără drept, unor persoane, imediat după ce apărut legea, iar ca să justifice aceste vânzări, și ca să dea curs și altora, a cerut și primit girul executivului. Așa se face că polițiști, doi foști șefi ai Inspectoratului de Poliție Timiș, Dorel Andraș și Săndel Palade, sau procurori, între care fostul și actualul șef al DNA Timișoara, Vasile Speriusi, respectiv Tamaș Schiffbeck, șeful Parchetului Militar Timișoara, Radu Ilina sau prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, Vasile Bâc, au putut să cumpere, fără să fi ocupat, ca și chiriași în 1995, locuințe în baza Legii 112.

Pentru un apartament cu 4 acmere, de 181 de metri pătrați, Bâc a plătit 8.500 de lei. Achiziţia locuinţei de către Bâc a mai fost anchetată, însă dosarul a fost clasat.

Suma de 8.300 de lei, în rate lunare, întinse pe 10 ani, a fost plătită de Schiffbeck, pentru un apartament de 3 camere ( 60 mp) în care șeful DNA Timișoara a locuit cu chirie o lună de zile. Tranzacția s-a perfectat în decembrie 1999, iar peste nouă ani, din economii, procurorul și soția au a achiziționat un apartament de 48 mp la Viena.

Fostul șef al Poliției, Dorel Andraș a cumpărat o casă de 280 mp, în timp ce alt șef al instituției, Săndel Palade, a cumpărat un apartament de 64 mp în centrul orașului.

Ridicarea documentelor în original este esențială, susțin surse din cadrul anchetei, deoarece au existat cazuri în care cei care au cumpărat ampartamentele în baza Legii 112 au dat declarații în fals referitoare la perioada în care au stat ca și chiriași în locuințele respective. ( Sursa foto: Adrian Pîclișan)