Percheziții la cea mai mare rețea de samsari de mașini. Cine sunt afaceriștii care au vândut ilegal mii de mașini din UE

Percheziții la cea mai mare rețea de samsari de mașini. Cine sunt afaceriștii care au vândut ilegal mii de mașini din UE

Percheziții la cea mai mare rețea de samsari de mașini au loc în șapte județe și în București. Polițiștii au descins la membrii grupărilor care au produs un prejudiciu de 20 de milioane de euro statului roman, prin vânzări ilegale.

Percheziții la cea mai mare rețea de samsari de mașini au loc, miercuri, în șapte județe și în București.

Din primele informații furnizate de Poliția Română este vorba despre o vastă rețea vânzare ilegală a mașinilor second-hand provenite din state UE.

Traficul de mașini prin intermediul acestei rețele a funcționat timp de patru ani de zile, timp în care mii de mașini au fost comercializate în România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Timp în care statul roman a fost păgubit cu o sumă uriașă de bani.

Autovehiculele erau aduse din țări precum Belgia, Olanda, Germania, Italia, Franța, Spania.

Cine sunt afaceriștii care au vândut ilegal mii de mașini din UE

Prin intermediul unor societăți, mașinile erau vândute pe piața din România.

Samsarii nu ar fi înregistrat, însă, veniturile în evidențele contabile și nu au declarat operațiunile efectuate.

Astfel, s-a ajuns la un prejudiciu de circa 20 de milioane de euro. Surse judiciare au dezvăluit că sunt vizate, în acest caz, două firme cu sediul în București. Evz. ro a aflat că una funcționa în sctorul 6 al Capitalei sub denimirea de Cosmetică auto.

Cealaltă, are sediul în sectorul 4 al Capitalei. Din datele financiare înregistrate la ANAF reiese că firma din sectorul 6 a intrat în insolvență în anul 2020.

Percheziții la cea mai mare rețea de samsari de mașini

Ancheta desfășurată de polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice - I.G.P.R a culminat cu efectuarea a 62 de percheziții domiciliare.

Oamenii legii au descins în municipiul București și în județele Ilfov, Bacău, Brașov, Călărași, Giurgiu, Ialomița și Vaslui.

În cadrul a două dosare penale, vor fi puse în aplicare 31 de mandate de aducere.

Perchezițiile au loc sub supravegherea procurorilor de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

Cercetările privesc cinci grupări infracționale specializate în infracțiuni de evaziune fiscală,.

Grupările ar controla, prin intermediul membrilor săi,  direct sau prin interpuși mai multe societăți comerciale.

Poliția Română precizează că cele cinci grupări desfășoară activități în domeniul comerțului intracomunitar cu autovehicule rulate.

Percheziții la cea mai mare rețea de samsari. Firme-paravan pentru afaceri ilegale

Prin intermediul acestor societăți comerciale, ar fi fost achiziționate autovehicule de la parteneri din spațiul Uniunii Europene.

Mașini au fost aduse cu preponderență din Belgia, Olanda, Germania, Italia, Franța, Spania, dar și din alte țări.

Auitovehiculele era vândute, ulterior, în România, fără a înregistra veniturile în evidențele contabile și fără a declara operațiunile effectuate.

Astfel, samsarii s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului.

Activitatea infracțională ar fi fost săvârșită prin intermediul mai multor societăți comerciale, în diferite intervale de timp, în perioada 2016-2019.

Prin activitatea infracțională, s-ar fi cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului de peste 97.000.000 de lei (aproximativ 20 de milioane de euro).

Echipele participante la operaţiune sunt constituite din ofițeri și agenți de poliţie judiciară din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Investigare a Criminalității Economice.

Alături de polițiști de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, inspectoratele de poliție județene Ilfov, Bacău,  Brașov, Călărași, Giurgiu, Ialomița și Vaslui.

La activități participă și specialiștii Institutului Național de Criminalistică și luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.

În vederea aducerii la îndeplinire a tuturor măsurilor procesuale și procedurale instituite, activitățile beneficiază de sprijinul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.