Procurorii DIICOT din Covasna şi Braşov împreună cu ofiţeri de la Crimă Organizată ai Poliţiei Române au efectuat, luni dimineaţa, 25 de percheziţii în zece judeţe şi în municipiul Bucureşti. Din primele informaţii oferite de anchetatori reiese că 22 de persoane sunt implicate într-o vastă reţea de infracţiuni informatice şi spălare de bani. Membrii reţelei au clonat peste 7.000 de carduri şi au făcut retrageri de bani din Europa dar şi din alte ţări precum Argentina sau Coreea de Sud.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Covasna cu sprijinul procurorilor din cadrul DIICOT ST Brașov și a ofiţerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Brașov, SCCO Covasna, BCCO Galați, SCCO Vrancea, SCCO Brăila, BCCO Ploiești, SCCO Buzău, BCCO Bacău, BCCO Craiova, SCCO Olt, BCCO Timișoara, SCCO Arad, BCCO Iași, SCCO Vaslui, BCCO București au efectuat un număr de 25 de percheziții domiciliare pe raza județelor Covasna, Vrancea, Brăila, Buzău, Bacău, Olt, Arad, Timiș, Vaslui, Iași şi a municipiului București, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare de bani.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2013- 2015, suspectul D.A a inițiat și coordonat un grup infracţional organizat cu componente transnaționale în vederea săvârşirii de infracţiuni prin falsificarea cardurilor bancare cu ajutorul unor echipamente dedicate şi efectuarea de retrageri neautorizate, cu obţinerea unor însemnate profituri materiale, în special din ţări ale Uniunii Europene, dar şi din state din afara UE precum Norvegia, Elveţia, Republica Moldova, Columbia, Argentina, Thailanda, Coreea de Sud.
În urma cercetărilor s-a stabilit că dispozitivele confecţionate artizanal erau montate pe diferite tipuri de ATM-uri pentru obţinerea datelor confidenţiale ale cardurilor bancare, activitate urmată de rescrierea acestor date informatice pe carduri blank şi retragerea frauduloasă de numerar de la bancomate.
În urma investigaţiilor a rezultat că grupul infracțional organizat a obţinut date confidenţiale de la un număr de aproximativ 7.000 de carduri bancare.
La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Covasna vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 22 de persoane.
Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.
Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Covasna.