Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef, sigilat de procurori

Ministerul Finanțelor, percheziții. Sursa foto: Arhiva EVZ

În cursul dimineții de luni, procurorii DNA au efectuat percheziții la sediul Ministerului de Finanțe. Care a fost motivul pentru care oamenii legii au descins la această instituție.

Update: 

În urma informațiilor apărute, Ministerul Finanțelor a venit cu explicații în această direcție și a evidențiat că activitatea instituției nu este afectată.

În legătură cu informațiile apărute în mass-media despre perchezițiile procurorilor Direcției Naționale Anticorupție la sediul Ministerului Finanțelor, facem următoarele precizări: Ministerul de Finanțe își reafirmă angajamentul pentru transparență, statul de drept și lupta împotriva corupției.

Așteptăm mai multe informații oficiale pentru a dispune măsurile imediate de izolare a situației și de înlăturare a oricărui risc de vulnerabilizare a activității instituției”, a transmis Ministerul.

Conform declarației instituției, se vor implementa toate măsurile interne esențiale pentru a gestiona situația în concordanță cu standardele etice și legale.  „Suntem deplin angajați să promovăm integritatea și etica în toate aspectele activității noastre, iar orice încălcare a acestor principii va fi tratată cu maximă seriozitate”.

Știre inițială:

Potrivit informațiilor provenite din surse judiciare, procurorii DNA au sigilat ușa biroului secretarului general adjunct din Ministerul Finanțelor, Purice Ioan Cristian.

Procurorii DNA, percheziții la Ministerul Finanțelor

Purice deține poziția de inspector clasa I, grad profesional asistent, la ANAF, fiind delegat pentru o perioadă de șase luni la Ministerul Finanțelor, unde îndeplinește funcția de secretar general adjunct.

Acesta și-a preluat atribuțiile temporare în 30 septembrie 2023. Numirea lui Purice s-a făcut printr-o decizie a premierului Marcel Ciolacu.

Percheziții DNA la ANAF

Pe lângă descinderile de la Ministerul Finanțelor, zilele trecute, procurorii DNA au efectuat descinderi la sediul Direcției Antifraudă Fiscală București, instituție aflată în cadrul ANAF, într-un caz de corupție.

Mai mulți angajați sunt suspectați de luare de mită de la administratorii unor firme implicate în fraude la bugetul de stat.

În schimbul mitelor primite, sumele constatate ca prejudiciu provocat bugetului de stat de aceste firme au fost „șterse”, conform surselor judiciare.

Direcția Antifraudă Fiscală desfășoară activități de inspecție fiscală, la nivel național, „în vederea identificării și combaterii fraudei fiscale și colaborează cu alte instituții abilitate pentru realizarea sarcinilor ce revin Agenției Naționale de Administrare Fiscală în domeniu”.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor Sursa foto: Arhiva EVZ

Percheziții DNA la Administrația Spitalelor București

Tot în cursul zilei de marți, pe lângă descinderile de la Ministerul Finanțelor, procurorii au făcut percheziții la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) și la spitalele Colțea și Sf. Luca, potrivit G4Media.

Este vorba despre un nou dosar de dare de mită.

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti se află în subordinea Primăriei Capitalei și gestionează 19 spitale din București.

Săptămâna trecută, Cristian Plută, fostul director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), a fost deferit justiției de către DNA sub acuzația de luare de mită.

În cadrul aceluiași dosar, fostul manager al Spitalului Colentina, George Cristescu, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii pentru a primi o sentință de închisoare cu suspendare.

Conform anchetatorilor de la DNA, Plută ar fi primit o mită de 20.000 de euro de la George Cristescu pentru a-l numi în funcția de conducere a unității medicale. De asemenea, fostul director al Administraţiei Spitalelor ar fi primit 5% din valoarea unor contracte pentru a favoriza anumite firme să câștige licitații.