Cea mai periculoasă grupare de interlopi din Moldova, clanul Cordunenilor, este din nou în atenţia procurorilor. De data aceasta, acuzaţiile sunt de trafic de droguri de risc.
UPDATE Mihai Silviu Corduneanu, zis Bulă, este cumnatul liderului clanului Cordunenilor, Costel Corduneanu. Surse judiciare au declarat că procurorii DIICOT au percheziţionat astăzi vila Georgetei Corduneanu, mama lui Costel Corduneanu
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)- Serviciul Teritorial Iaşi, impreuna cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. - Iaşi au destructurat un grup infractional organizat, constituit din 10 persoane, având ca lider pe Mihai Silviu Corduneanu (27 de ani) din municipiul Iaşi, specializat în traficul de droguri de risc - cannabis. Anchetatorii suţin că Mihai Silviu Corduneanu, împreună cu Doboş Ion-Marius şi Horobeţ Ştefan-Octavian, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, având drept scop obţinerea de beneficii financiare substanţiale din cultivarea, producerea şi comercializarea fără drept de droguri de risc. Astfel, în perioada aprilie-mai 2012, membrii grupării au înfiinţat două culturi de cannabis, în două locaţii situate pe raza judeţului Iaşi, respectiv în satele Comarna şi Butea. Plantaţii ilegale de cannabis Procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat, la data de 3 august 2012, un număr de 17 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Iaşi, ocazie cu care au fost descoperite plantaţiile ilegale de cannabis, 350 de plante de cannabis, diferite cantităţi de droguri de risc, suma de 20.000 de Euro, precum şi aparatură specială folosită pentru amenajarea şi îngrijirea culturilor, fertilizanţi, etc. Ofiţerii SIPI au asigurat suportul infromativ Drogurile de risc erau destinate comercializării, cu predilecţie către consumatorii din judeţul Iaşi. La sediul D.I.I.C.O.T. au fost aduse 10 persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale în cauză. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către D.O.S. şi SIPI. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul BCCO Bacău, Suceava şi DIAS. Cine sunt Cordunenii? Gruparea era structurată pe două paliere: decizional şi execuţional. Deciziile le luau fraţii Corduneanu (Adrian Corduneanu, Vasile Călin, Gheorghe Rusu, Bogdan Tofan, Petronela Tiugă şi vărul lor, Iulian Bogdan) şi erau executate de "locotenenţii" racolaţi de Corduneni, fiecare specializat pe un anumit tip de infracţiuni. Procurorii au identificat 20 de persoane care activau pe acest palier. Potrivit procurorilor, Cordunenii au săvârşit "un număr impresionant de infracţiuni grave, toate specifice formelor actuale de criminalitate organizată": trafic de droguri, crimă organizată, trafic de persoane, trafic de minori, şantaj prin perceperea de taxe de protecţie, infracţiuni informatice. Reţeaua, mai spun procurorii, are legături în Italia, Spania şi Franţa şi e foarte activă în judeţele din Moldova.
Metodele prin care clanul Cordunenilor aduna sume uriaşe
Clanul Cordunenilor şi-a câ ştigat de-a lungul anilor o tristă celebritate în Iaşi, membrii lui fiind implicaţi încă din anul 1992 în multiple scandaluri pe plan local: agresiuni în plină stradă, solicitarea de taxe de protecţie, şantaj şi ameninţări cu acte de violenţă. La jumătatea anilor '90, Constantin Bogdan, cunoscut sub numele de Costel Corduneanu, a săvârşit o serie de infracţiuni cu violenţă în Polonia.
În octombrie 2004, opt dintre fraţii Corduneanu au fost arestaţi pentru trafic de droguri. Procesul a fost strămutat la Cluj, iar liderul Costel Cordunenu şi fratele lui, Vasile Călin, au fost achitaţi.
În ianuarie 2009, Cordunenii au fost implicaţi în bătaia din clubul Skin, iar în martie 2009 Vasile Călin s-a răfuit în clubul Hypnotic cu Cătălin Costea, exponentul grupării rivale Băcăuanu. Agentul de pază al clubului a fost împuşcat în ochi, iar alte nouă persoane au fost rănite.
Potrivit procurorilor, fraţii Corduneanu au întemeiat o reţea mafiotă transfrontalieră, aproape ermetică. Liderul grupării e Costel Corduneanu, iar eşalonul I era format din fraţii săi şi un văr. Aceştia îi coordonau pe cei aproximativ 20 de "locotonenţi" care aveau acces la diferiţi funcţionari publici.