În dimineața zilei de miercuri, au loc 11 percheziții în urma cercetărilor efectuate asupra a zece suspecți, care sunt investigați pentru infracțiunea de camătă, conform informațiilor obținute în anchetă.
În plus față de cele 11 percheziții, au fost emise și zece mandate de aducere. Conform informațiilor disponibile, în intervalul 2015-2023, suspecții ar fi acordat împrumuturi în sume considerabile către diverse persoane, fiind percepută și o dobândă.
Percheziții la suspecți de camătă din Sectorul 1
Adițional, suspecții au cerut persoanelor cărora le-au acordat împrumuturi să ofere garanții imobiliare. Prin încheierea unor promisiuni de vânzare-cumpărare sau chiar contracte, aceștia au mascat camăta cu privire la imobilele deținute de către cei afectați în zonele Ilfov, București și Călărași.
Atunci când persoanele afectate nu au mai putut achita sumele de bani și dobânzile aferente, cei zece suspecți ar fi trecut la executarea silită și ar fi devenit proprietari ai imobilelor, potrivit surselor digi24.
Prejudiciul estimat în dosar se cifrează la peste un milion de euro. Cei zece suspecți sunt parte a unei grupări infracționale, iar în următoarele ore vor fi interogați, fiind posibil să fie luate măsuri preventive împotriva lor.
Descinderi la persoane bănuite de șantaj și camătă
Și în luna octombrie au avut loc mai multe percheziții la persoane bănuite de șantaj și camătă.
În urma perchezițiilor domiciliare desfășurate la data de 13 octombrie 2023, polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean Harghita au identificat și confiscat un total de 87.080 de euro, 354.983 de lei, 1.000 de franci elvețieni, 317.000 de forinți maghiari, 99 de telefoane mobile, trei tablete, trei laptopuri și un autoturism de lux evaluat la aproximativ 80.000 de euro.
În cadrul aceleiași operațiuni, a fost găsit și pus sub sechestru un pistol cu aer comprimat, clasificat drept armă neletală, supusă autorizării și care nu este înregistrată în circuitul legal.
Totodată, persoana la care a fost găsit pistolul nu figurează ca fiind autorizată pentru a deține, purta sau folosi arme din această categorie, conform legislației în vigoare.
La aceeași dată, o persoană a fost condusă la sediul Poliției din Municipiul Gheorgheni, pentru audieri, potrivit unui comunicat emis de Poliția Română.
Percheziții în 26 de localități din Dolj
Marți, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție au desfășurat percheziții domiciliare în 26 de locații situate în județul Dolj.
Aceste acțiuni de percheziție au fost efectuate de către polițiștii DGA - serviciile anticorupție din județele Dolj, Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt, Dâmbovița, Sibiu, Caraș-Severin și Hunedoara, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.
Conform informațiilor furnizate de DGA, se desfășoară o anchetă penală în legătură cu presupuse infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, inclusiv luare de mită, dare de mită și abuz în serviciu.
Faptele presupuse ar fi fost comise în perioada 2022-2023 de către mai mulți agenți de poliție de frontieră din cadrul Sectorului de Poliție de Frontieră Calafat.