Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție de către persoane cu funcţii publice din cadrul primăriei municipiului Piatra Neamț şi de administratori ai unor societăţi comerciale interpuse cu rol de direcţionare a sumelor de bani din bugetul public în interesul personal al celor implicaţi.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au consultat mai multe documente la sediul Primăriei Piatra Neamţ, fără să ridice la plecare vreun act, a informat Biroul de presă al Primăriei.
'La solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în urma deplasării unor reprezentanţi ai acesteia la sediul instituţiei, au fost puse la dispoziţia acestora documentele solicitate. Consultarea documentelor a durat în jur de o oră şi nu au fost ridicate documente de către aceştia', au menţionat, într-un succint comunicat de presă, reprezentanţii Primăriei Piatra Neamţ. Percheziţii şi la stadion
Procurorii DNA au fost prezenţi şi la stadionul echipei FC Ceahlăul Piatra Neamţ unde, potrivit oficialilor clubului, au realizat copii după toate contractele de reclamă şi publicitate din perioada 2008 - 2013. Stadionul din Piatra Neamţ se află la câteva zeci de metri de sediul SRI Neamţ, instituţie care a asigurat sprijinul în derularea anchetei. Obiectul controlului pe care DNA îl efectuează la clubul de fotbal FC Ceahlăul Piatra Neamţ priveşte contractele de reclamă, publicitate şi asociere, a declarat marţi preşedintele consiliului de administraţie al clubului, Viorel Măstăcăneanu.
Acesta susţine că doi comisari de la DNA Bacău şi respectiv Bucureşti au solicitat toate aceste contracte, la care au realizat copii.
'Obiectul controlului este verificarea contractelor de reclamă şi publicitate şi a contractelor de asociere, deci, practic, a banilor intraţi în club. Au fost şi anumite întrebări legate de cum s-au cheltuit banii. Nu am nicio emoţie. Controlul vizează perioada 2008 şi până acum. Nu am fost anunţaţi, i-am găsit dimineaţă aici. Au făcut copii după toate contractele de reclamă şi publicitate, s-a terminat şi tonerul. Suntem acoperiţi din toate punctele de vedere', a declarat Viorel Măstăcăneanu. "Am mai avut un astfel de control"
Preşedintele consiliului de administraţie al clubului crede că aceste controale au la bază conflictele politice.
'Am mai avut un astfel de control. Şi atunci ca şi acum, bănuiesc că are la bază conflictele politice dintre anumite personaje. Atunci au cerut perioada 2005 - 2007 şi am trimis câteva portbagaje de documente la DNA. Şi acum le stăm la dispoziţie', a declarat Viorel Măstăcăneanu.
Reprezentanţii DNA se află în continuare la sediul administrativ al clubului, situat la stadionul din Piatra Neamţ. Potrivit unor surse judiciare printre cei vizaţi de această anchetă este şi primarul oraşului Gheorghe Ştefan (PDL), zis "Pinalti", mai mulţi subordonaţi ai acestuia şi afacerişti locali. Percheziţii la clubul de fotbal Doi reprezentanți ai Direcției Naționale Anticorupție (DNA) s-au prezentat în dimineața zilei de astăzi la sediul clubului Ceahlăul Piatra Neamț și au luat toate actele la control. Procurorii DNA nu au precizat despre ce anume este vorba.
- Percheziție la un club din Liga I! Procurorii DNA au luat actele la control!
DNA: Finanţări direcţionate din fonduri publice Potrivit procurorilor DNA, cercetările efectuate în cauză au relevat că, în perioada 2008 – 2013, finanţări din fonduri publice pentru contracte de prestări servicii şi finanţări pentru localităţi de pe raza judeţului Neamţ au fost direcţionate, prin influenţa persoanelor cu funcţii publice din cadrul primăriei municipiului Piatra Neamț. în interes propriu şi în interesul administratorilor societăţilor comerciale care mascau faptul că adevăraţii deţinători şi beneficiari erau persoanele din acest cerc de interese creat. În cursul dimineții de 11 februarie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate în municipiile Piatra Neamț și Bacău. De asemenea sunt audiate mai multe persoane vizate de anchetă, dar care, până în acest moment, nu au fost puse sub acuzare. Suport SRI În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Serviciului Român de Informații. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.