Evenimentul Zilei > Economie > Penuria de alimente, „inevitabilă” în Marea Britanie. Lipsesc chiar produsele populare
Penuria de alimente, „inevitabilă” în Marea Britanie. Lipsesc chiar produsele populare

Penuria de alimente, „inevitabilă” în Marea Britanie. Lipsesc chiar produsele populare

Se așteaptă ca lipsa de alimente din Marea Britanie să se înrăutățească în următoarele săptămâni din cauza lipsei de muncitori din lanțul de aprovizionare, avertizează patronatele din acest domeniu.

În ultimele câteva luni s-au înregistrat deficiențe în ce privește o  gamă variată de alimente, de la cereale până la roșii conservate. Mai grav este ca penuria de alimente devine „inevitabilă” din cauza lipsei de forță de muncă.

Lanțul Aldi are în plan să deschidă peste 400 de magazine noi din Marea Britanie, dar se confruntă cu o penuriei de lucrători .Cele mai mari probleme sunt legate de lipsa de șoferi și de penuria de fortă de muncă în recoltare, fabricare și ambalare.

C0mpaniile comerciale, firmele de logistică și aprovizionare au avertizat că sunt mai multe conditii care trebuie îndeplinite pentru a  avea  rafturile magazinelor pline. Aceste conditii sunt, insă, din ce în ce mai greu de controlat din cauza redeschiderii economiei și a sezonului vacanțelor.

Shane Brennan, CEO al Federației firmelor care se ocupă de alimentele congelate, a declarat: „Adevărata criză pentru aprovizionarea cu alimente începe acum. De data aceasta e diferit. Oriunde te uiți într-un lanț de aprovizionare, există probleme. Alimentele nu ajung în supermarketuri suficient de repede și nu numai din cauza logisticii, ci si din cauza producției deficitare.”

Cauzele penuriei de muncitori

Lipsa de muncitori e provocată de faptul că angajații europeni care se întorc acasă din cauza Brexitului și a pandemiei și de introducerea unor noi vize pentru lucrătorii necalificați.

Se așteaptă ca tensiunea de pe lanțul de aprovizionare să se intensifice în următoarele săptămâni, pe măsură ce lucrătorii încep să intre în vacanță .

Chiar dacă majoritatea companiilor au o forță de muncă diminuată în lunile de vară, acest lucru este de obicei echilibrat de o scădere echivalentă a cererii pentru că britanicii pleacă în străinătate. Dar, dat fiind că multi stau acasă anul acesta, cererea va rămane constantă.

Cea mai grea săptămână

Mark Crawford, director la Blue Skies, a declarat că lipsa de muncitori înseamnă că întreprinderile se chinuie să găsească oameni la un cost accesibil.

El a susținut că acest lucru a dus la „una dintre cele mai grele săptămâni pe care le-am avut vreodată în industrie. Industria noastră alimentară se află într-o criză în plină expansiune. Avem nevoie de muncitori. ” De asemenea, furnizorilor de carne le este greu să onoreze comenzile.

Asociația britanică de procesare a cărnii a declarat săptămâna aceasta că unii procesatori și-au pierdut 10 la sută din angajați și că sunt deja două săptămâni decand au redus livrările către comercianții cu amănuntul.

Shaun Leonard, șeful transportului dela compania de camioane Turners Soham, a declarat că unele livrări către supermarketuri au fost deja anulate. El susține că „ce e mai rău va veni cu siguranță”, scrie ziarul britanic Daily Express.

Publicat in categoriile: Economie, EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: