Evenimentul Zilei > International > Pentru „reputație reginei”. Testamentul prințului Philip rămâne secret pentru cel puțin 90 de ani

Pentru „reputație reginei”. Testamentul prințului Philip rămâne secret pentru cel puțin 90 de ani

Înalta Curte din Londra a decis joi ca testamentul prinţului Philip al Marii Britanii, care a încetat din viață pe 9 aprilie la vârsta de 99 de ani, să fie sigilat şi să rămână secret pentru cel puţin 90 de ani, pentru a proteja „demnitatea și reputația” soției sale, regina Elisabeta a II-a.

În conformitate cu o convenție care datează din 1910, Andrew McFarlane, preşedintele secţiunii pentru dreptul familiei de la Înalta Curte, a declarat că a fost de acord ca testamentul prinţului Philip să fie sigilat şi „nicio copie a testamentului să nu fie făcută sau păstrată la dosar”. De asemenea, el s-a pronunțat în favoarea cererii de a „exclude valoarea proprietăţii de la executarea testamentului”.

„Gradul de publicitate pe care publicarea l-ar putea atrage ar fi foarte extins şi complet opus scopului de a menţine demnitatea suveranei”, a spus McFarlane într-o decizie publicată joi. Judecătorul a mai adăugat că convenţia prevede că, în urma decesului unui membru marcant al casei regale, o solicitare de a sigila testamentul este făcută către preşedintele tribunalului familiei, iar audierile şi pledoariile au loc în privat.

Judecătorul a mai precizat că trebuie să treacă 90 de ani până când testamentul va fi desigilat în cadru privat înaintea unei posibile publicări, perioadă pe care a numit-o „proporţională şi suficientă”. Totodată, el a mai spus că primul testament sigilat a fost cel al prinţului Francis de Teck, fratele mai mic al soţiei regelui George al V-lea, regina Maria.

Peste 30 de plicuri cu testamente ale unor membri decedaţi ai familiei regale

Judecătorul a adăugat că este custodele unui seif care conţine peste 30 de plicuri cu testamentele unor membri decedaţi ai familiei regale. Cele mai recente documente au fost adăugate în 2002, după decesul mamei reginei Elisabeta a II-a, Elisabeta, şi a surorii ei, prinţesa Margareta.

Ducele de Edinburgh, prințul Philip, a încetat din viață pe 9 aprilie, la trei săptămâni după ce a fost externat din spital. Prinţul Philip fusese externat pe 16 martie, la o lună după ce fusese spitalizat la Londra pentru tratarea unei infecţii şi după ce a suferit o intervenţie chirurgicală cardiacă.

Ducele de Edinburgh s-a întors, la momentul respectiv, la Castelul Windsor, unde locuia alături de soția sa, regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 94 de ani.

Prințul, care ar fi împlinit 100 de ani în iunie, fusese internat pe 16 februarie într-un spital privat din Londra, King Edward VII, ca „măsură de precauție”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: