Pentru profesori, purtarea permanentă a măștii în clasă poate fi periculoasă. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Cei din jurul tău, partenerul, au atitudini pe care nu le înţelegi. Totuşi, nu-i condamna şi treci mai departe. Nu ridica tu primul piatra! În weekend zvonurile te surprind şi te enervează.

 

12,13 septembrie

 

Pentru profesori, purtarea permanentă a măștii în clasă poate fi periculoasă. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 12 septembrie s-au născut Henry Hudson, Jesse Owens, Maurice Chevalier, Ian Holm, Jordan Gatling, Angela Moldovan, Aurel Ionescu, Constantin Ionescu Mihăileşti, Gheorghe Longinescu, Ion Agârbiceanu. Pe 13 septembrie s-au născut Claudette Colbert, Jacqueline Bisset, John Pershing, Milton S. Hershey, Sergiu Al-George, Bela Karoly, Sofia Vicoveanca, Edgar Papu.

În calendarul creştin ortodox, sâmbătă 12 septembrie, sunt Sfinţii: Avtonom, Macedonie şi Teodul. Duminică, 13 septembrie este Înainteprăznuirea Înălţării Sf. Cruci. Corneliu Sutaşul şi Ciprian din Cartagina. Ioan de la Prislop. Sf. MC. Din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian şi Valerian.

Nimic, în „Kalendar”, pe 12 septembrie.

Tradiţional, în "Kalendar", pe 13 septembrie este Ziua Ursului, fiind ultima zi din an dedicată acestui animal de temut. Vremea se răceşte şi în curând ursul trece în starea de hibernare, atât de invidiată de oamenii neoliticului care trebuiau să se lupte în continuare cu iarna nemiloasă şi fiarele flămânde.

Interdicţiile sunt numeroase şi pedepsele severe pentru nerespectarea lor. Amintim că nici vacile nu se mulg, iar după ce Soarele trece de amiază este strict interzisă munca de orice fel.

E uşor de respectat interdicţia străbună, este doar weekend!

”Evenimentul Zilei” din 12 septembrie 490, înainte de Hristos, a fost câștigarea, de către atenieni, a bătăliei de la Maraton purtată contra invadatorilor persani, mult mai numeroși. Strategul Miltiades cel Tânăr a fost autorul planului de bătaie victorios. Sursă ”Book of Days”, pagina 453.

Cum s-a facut ulterior echivalanța zilelor, cum s-a stabilit ziua victoriei de la Maraton, în calendarul iulian și apoi gregorian?

Simplu, prin astrologie. În general se obțin datele istorice, retroactiv, prin conjunctura și aspectele astrologice, din descrierile respective. De exemplu, în cazul bătăliei de la Maraton se știe că a avut loc cu șase zile înainte de Luna plină, în ceea ce astăzi considerăm luna septembrie. Deoarece spartanii plecau la război doar pe Lună plină și au ajuns la Maraton după ce s-a sfârșit bătălia, doar ca să sărbătorească cu atenienii victoria. Alte date se stabilesc și cu mai mare precizie pentru că scribul, autorul cronicii antice, menționa, uneori, în ce grad din zodiac se afla Soarele. Așa se pot face echivalențele, destul de precis, între diverse sisteme de măsurare a timpului, calendare.

Revenind la bătălia de la Maraton, mai doresc doar să punctez un singur lucru. La luptă a participat și Eschil, poate primul dramaturg european de mare clasă. Rănit ușor în luptă, făcea parte din trupele de elită, hopliții. Trebuie să vă mai risipesc un clișeu, nu mă lasă adevărul și istoria. Filmele de la Hollywood sunt foarte bune și frumose, dar sunt opere de artă, nu istorie. Hopliții erau tancurile lumii antice, nu erau dezbrăcați și cu pătrățele pe abdomen. Coif greu de bronz, facial, un scut mare rotund, tot de bronz, cu o grosime de până la doi centimetri, dublat cu lemn ușor de tei, prin care nu trecea nicio săgeată, ba chiar nicio suliță ușoară. Armură de piele groasă, întărită cu bronz, uneori pieptar integral din bronz, jambiere înalte, apărau și genuchiul, tot din bronz. Uneori, o brățară lungă pe tot antebrațul drept, din piele, întărită cu bronz. Oameni de bronz! Erau înarmați cu două-trei suliți și o sabie în formă de frunză de laur, din materialul acela nou, fierul!

Eschil a mai lupta și în bătălia navală de la Salamina. Rezultatul trăirilor și luptei lui au fost strânse într-o  o piesă nemuritoare, ”Perșii”. Bun, Eschil a scris 92 de piese de teatru, nu s-au păstrat decât șapte. Dragi lupi, padawani și hobbiți ați auzit până acum de piesa ”Perșii”, ați văzut-o vreodată jucată pe scena unui teatru românesc? Răspunsul este evident. Mă tem că repertoriul dramatic contemporan este pe măsura căutătorilor de pokemoni, a maneliștilor, a bețivilor, a majorității imbecile. Doar majoritatea greșește întotdeauna!

Dar, în România, 13 septembrie este Ziua Pompierilor.

13 septembrie a fost ales pentru episodul glorios, de acum 172 de ani, dar foarte neclar, la fel ca multe episoade mai recente, din decembrie 1989, de exemplu, a luptei pompierilor din Dealul Spirii. Pompierii, având o formaţie de dimensiunea unei companii - împotriva unei întregi armate otomane care intra în Bucureşti să stingă Revoluţia din 1848! Dar ce spun eu, citiți toată isprava, cum a fost în https://evz.ro/horoscop-170-de-ani-de-la-atacul.html/2?v=347635, un alt articol, mai vechi, al meu.

Mă întreabă cineva despre Sundar Singh. Dragi lupi, padawani şi hobbiţi probabil că aţi auzit de “Profeţiile lui Sundar Singh”, nu? De fapt titlul complet este “Proorocirea lui Sundar Singh despre sfârşitul lumii. Sundar Singh vorbeşte globului pământesc”. Din nou vă trimit la un articol mai vechi al meu: https://evz.ro/adevarul-despre-profetia-lui-sundar-singh-horoscopul-lui-dom-profesor.html.

 

 

Luni începe anul școlar 2020-2021. Nu prea se știe ce și cum vezi https://www.edu.ro/situa%C8%9Bia-scenariilor-la-nivel-na%C8%9Bional-privind-%C3%AEnceputul-anului-%C8%99colar-2020-2021. Așa că este loc să-mi amintesc cum am început eu anii școlari. Era o mare bucurie, pentru mine. Pe 15 septembrie 1957 am intrat pentru prima dată într-o școală. Era proaspăt văruită, ușile și ferestrele mai miroseau a vopsea. Școală elementară, cu clasele I-IV, vis-à-vis de Liceul Dimitrie Cantemir, pe colțul Viitorului cu Bulevardul Dacia. Școala se baza pe familia Malciolu, niște basarabeni învățați și pricepuți în ale școlii, chiar dacă aveau nume turcesc. Credeam că doar eu știu să scriu și să citesc în clasa I-a A. Dar mai erau trei copii, mai buni ca mine. Fratele și sora Minassian, gemenii Onig și Loretta și micuța roșcovană Nadia Rapapport, fiica cea mai mică a celebrului medic. Prin clasa a III-a armenii au dispărut și apoi și Nadia – au plecat cu familiile lor din țară.

Dar, de fiecare dată când începea anul școlar eu mă bucuram. Pentru manualele pe care le găseam, gratis, pe banca școlară, bine rindeluită și șmirgheluită, doar se mai folosea călimara cu cerneală și tocul cu peniță. Abia așteptam să ajung acasă cu manualele. Câteva zile le citeam pe toate, de la început la sfârșit. Unele erau interesante, îmi aduceau lucruri noi, altele, geografia de exemplu, realizam că eu știu mai multe decât manualul. Mai era un moment interesant la școală când primeam lista de lectură obligatorie și cea facultativă. Niciodată în cei 12 ani de școală nu mi s-a indicat o carte pe care să nu o fi citit mai înainte. Ba, mint, la germană, nu-l citisem pe Goethe. În original!

Cu o săptămână înainte de începerea școlii eu mă vânturam prin librării și papetării, foarte numeroase pe atunci. Multe s-au transformat, acum, în cârciumi și case de pariuri. Cumpăram cu banii puțini pe care îi aveam pixuri cehești mecanice cu creion, penițe rusești, călimare năzdrăvane din bachelită, care nu se vărsau, chiar dacă se răsturnau, gume și creioane românești. Ascuțitori metalice, pensule și acuarele. Plastilină, multă plastilină. Era o librărie mare, cu papetărie, pe colțul Mihai Eminescu cu Vasile Lascăr, era preferta mea, de acolo îmi făceam cumpărăturile, serios și cumpătat, stând mult pe gânduri și drămuind fiecare bănuț. Erau vremuri grele, sărăcie mare, nu ca acum. După lovitura de stat au făcut acolo o cârciumă ”Șarpele Roșu”. Ca în multe alte cazuri. Da, dar ”Șarpele Roșu” se dorea să fie altceva, decât o cârciumă sordidă, a ridicat alcoolul la grad de cultură și pe bețivii ordinari de acolo la oameni de artă. Bine că am prins timpul când acolo era o librărie de unde am cumpărat multe cărți! Problema în România nu este a banilor, a conducerii, sau a forței de muncă. Nu! Problema este alcoolismul marii majorități a populației.

Îmi spune un corespondent, are două fete la generală, că îl costă cam 2.000 de lei pentru fiecare fată, pregătirea de școală. Altul zice că îi trebuie 3.500 de lei. Răsfățați mai sunteți, dragii mei, mie îmi ajungeau două hârtii cu chipul lui Tudor Vladimirescu, adică 50 de lei. Exista uniformă școlară, foarte ieftină, dintr-un material gros și respingător. Eram săraci, nu ascund, așa erau mai toți, toată lumea se gândea mult până să cumpere ceva!

Dar în lumea de doi metri, a măștii pe figură și a distopiei sanitare, apar probleme de unde nici nu te gândeai. Iată ce spune Dana Cotoară în ”Ziarul de Belgia”:

”Pentru profesori, purtarea permanentă a măștii în clasă poate fi periculoasă

Purtarea permanentă a măștilor le poate provoca profesorilor probleme grave la laringe. Profesorul laringolog, Gauthier Desuter, de la Clinica Universitară Saint-Luc Bruxelles, susține într-un articol publicat de Le Soir, că, pentru a vorbi canalizăm multă energie.

“Profesioniștii care folosesc vocea ca instrument principal în meseriile lor vorbesc un timp îndelungat, cu intonație, de multe ori în condiții de zgomot având misiunea principală de a se face înțeleși de ceilalți. Efortul este intens și solicită în timp real fiziologia vocală a profesorului, dar și a avocatului, a jurnalistului, a actorului, a oratorului. Vocea și folosirea ei este o artă, o profesiune în sine!”

“Impunerea purtării permanente a măștii încetinește fluxul de aer, iar masca este o barieră împotriva propagării sunetului. Toate aceste elemente au deja un efect asupra vocii conversaționale. Vocea proiectată prin mască devine aproape imposibil de controlat’, mai susține profesorul Gauthier Desuter.

Cadrele didactice, mai ales cele din învățământul primar unde copiii mai mici sunt mai gălăgioși, au depus deja plângeri la sindicate.

“Cerem pauze de “aerisire” pentru profesori și învățători care trebuie să respire și să se destindă după fiecare curs. Acest lucru trebuie să fie valabil și pentru elevi. Iar acolo unde este posibil ca un cadru didactic să păstreze distanța față de elevi, să i se permită să predea fără mască. Este un gest de bun simț din partea directorilor de unități școlare”, afirmă secretarul general al unui sindicat din educație, Roland Lahaye.

Profesorul Gauthier Desuter subliniază riscurile la care se expun cadrele didactice:

“Oboseala profesională se instalează imediat și sunt serioase riscuri de leziune a corzilor vocale. De fapt, deficitul respirator va fi compensat de o forțare a laringelui care poate duce la sângerare, polipi sau noduli. Aceste leziuni provoacă disfonie și uneori afonie. Iar tratamentul în aceste cazuri este intervenția chirurgicală urmată de o perioadă lungă de trei luni de recuperare logopedică. Iar unele persoane pot rămâne cu leziuni permanente”. 

Ministrul educației pentru comunitatea francofonă, Caroline Désir, reamintește că masca este una din condițiile esențiale pentru reluarea cursurilor, condiție impusă de grupul de experți care a trasat strategia de relaxare a măsurilor sanitare. Ministrul afirmă că la momentul deciziei această condiție nu era negociabilă. Dar de îndată ce acest lucru va fi posibil, ministrul va suspenda această obligație.”

Pun pariu că deontologii de la minister nu s-au gândit la acest aspect! Dar au timp, mereu și permanent educația, învățământul și cercetarea au fost restructurate, au timp pentru că mâine este o altă zi!

 

HOROSCOP    12,13   septembrie   2020

 

BERBEC    Conjunctura te avantajează în acest weekend în folosirea iscusită a unor veşti sau informaţii. Analizează cu atenţie, unele nu te interesează, nu tot ce zboară se mănâncă, spune o vorbă! Sâmbătă este greu să respecţii convenienţele, îţi apar ca nişte reguli ipocrite şi uneori chiar inutile – dar sunt regulile jocului social.  Configuraţia astrologică arată că perioada menţionată este aspectată favorabil – aşa încât poţi da dovadă de dinamism, aşa cum îţi place ţie. „Repede şi bine” este crezul tău, duminică şi interesele tale personale avansează în direcţia dorită „repede şi bine”. Atenţie la răcelile de toamnă, la alergii şi la durerile de cap. Nu este nimic foarte serios!

TAUR   În weekend ai o eficacitate sporită în tot ceea ce faci, pentru că ai renunţat la îndoieli şi la tatonările inutile. Te afli într-un nou echilibru moral şi fizic. Cine nu riscă, nu câştigă! Weekendul îţi aduce noi speranţe şi noi oportunităţi de afirmare. Adică în acest weekend trebuie să faci mai mult efort decât în mod obişnuit ca să realizezi ce ţi-ai propus. Din această cauză cele două zile par obositoare şi uşor agasante. Nostalgia ţi se strecoară şi în suflet, chiar dacă vremea şi vremurile sunt ciudăţele rău şi nu prea ai bani pentru şcoală, murături, zacuscă, gem şi magiun de prune. Aşa că o mică migrenă, ca o mică furtună în borcanul cu melancolie, este tot ce ţi se poate întâmpla, mai rău!

GEMENI   Sâmbătă, dacă depinde de tine, amână tot ceea ce este important şi mai ales dacă este în legătură cu planurile tale de viitor. Duminică dă curs şi rezolvă problemele urgente, minore. Cumpără acum, mâine e mai scump! Mai toţi fac pregătiri pentru ei, sau pentru juniori, că începe şcoala! Aşa că este multă agitaţie, nu prea este pace sub măslini... sau sub ce vrei tu! Totuşi, norocul îţi zâmbeşte duminică. Nu eşti avantajat în comunicare şi în imagine – domeniile în care excelezi, de fapt. Trebuie să eviţi cu diplomaţie discuţiile în contradictoriu ca să nu se transforme în amintiri neplăcute.

RAC    Afişezi un surâs dezarmant! Aşa îi îmblânzeşti pe cei care pot să-ţi facă reproşuri. Solo, sâmbătă seara, ai oportunităţi, în duo te înţelegi cu partenerul mult mai bine! Duminică calmă. Sâmbătă, poţi organiza o mică petrecere, îţi mai îmbunătăţeşti şi starea de spirit. Duminică ai o perioadă mai bună şi lucrurile par să se aranjeze. Este timp şi de muncă, dar şi de distracţie! Poţi să faci curăţenie şi ordine, dar să te şi distrezi puţin, pe seară. Veşti de departe, vezi pe reţele, sau e-mail-ul, sau mai prozaica cutie de scrisori.

LEU   Sâmbătă nu ai şanse foarte mari, nu te stresa, duminică este o nouă zi, în care poţi avea mai mult noroc. O parte dintre Lei pot avea un weekend obişnuit, fără probleme, statistic vorbind!  O zi de sâmbătă bună, care trece repede, ca orice lucru bun. Trebuie sa te relaxezi, mai ales pe seara şi să laşi treburile aşa zis urgente. Nimic nu este urgent când este vorba de odihna şi de sanatatea ta. Duminică poate alergi prin parc, poate te duci la un prieten cu curte, trebuie să eliberezi tensiunea acumulata. O veste bună de la unul dintre membrii familiei.

FECIOARĂ  În weekend persoanele născute în semne de foc şi aer îţi sunt binevoitoare şi te ajută, în special Leii şi Săgetătorii, dar este bine să eviţi pe cei născuţi sub semne de apă şi pământ. Simţi o oarecare insecuritate sentimentală – atenţie, casa familiei este prost aspectată. Strânge-i pe toţi ai tăi în jurul tău şi laudă-i şi spune-le vorbe bune – au nevoie de asta, chiar dacă eşti ocupat. Timpul trece, copii cresc, oamenii se ofilesc, iată, momentul a trecut şi zgura părerilor de rău se adună în inimă. Un procent din zodie se pregăteşte, sau pregăteşte moştenitorii pentru şcoală. Care activitate, dacă nu ar fi aşa de scumpă, ţi-ar face mare plăcere. Lasă grija şi dă curs plăcerii !

BALANŢĂ   Conjunctura îţi este favorabilă, în special în ceea ce priveşte noile idei, noile proiecte, noile căi de urmat. În weekend trebuie doar să îndrăzneşti, norocul ajută pe cei curajoşi! Totusi, se schimbă registrul influenţelor astrale şi începi să simţi presiunea în cele trei domenii consacrate: banii, sănătatea şi dragostea. Ai nevoie de bani pentru reparat maşina, instalaţiile de încălzit ale casei costă o avere, încasările întârzie, iubita(ul) a plecat în străinătate şi nu mai intră pe reţea – iată o gamă largă de trăiri caracteristice dezechilibratelor Balanţe în acest weekend!

SCORPION  În ultimul timp întâmplările şi evenimentele s-au bulucit în viaţa ta şi tu ai ripostat automat, fără multă gândire. În weekend a venit timpul să-ţi faci un plan, să analizezi şi să decizi. Oricum, fiecare are defectul său. Al tău se numeşte „falsă viziune asupra realităţii”. Adică o să auzi weekendul asta la minciunele, minciuni şi minciuni sfruntate, cât să ai rezerve pentru tot anul. Drept care şi tu te vei simţi obligată sau obligat să emiţi „false judecăţi de valoare”. Aşa este la tenis, în distopia sanitară!

  SĂGETĂTOR    Sâmbătă şi duminică ai parte de multă înţelegere şi căldură sufletească din partea celor dragi. Treci printr-o perioadă mai dificilă şi solidaritatea lor e ca un balsam pentru sufletul tău. Păstrează-ţi calmul, farmecul şi stilul de viaţă imperial cu ştaif. Nu arăta că eşti rănit, sau rănită, că hienele abia aşteaptă, mai ales în weekend! Viaţa în oraş, jungla de beton, este o junglă mai necruţătoare decât necuprinsul Africii. Cam tot în perioada când Marte face ceva aspecte faste, adică în acest weekend, în mod sincronic, o să te hotărăşti brusc să pleci la capătul Pământului, sau numai până în mall să cumperi o pereche de… ceva! Ce o să cumperi? Asta o să te întrebi mult timp de aici în colo...

CAPRICORN    Cei din jurul tău, partenerul, au atitudini pe care nu le înţelegi. Totuşi, nu-i condamna şi treci mai departe. Nu ridica tu primul piatra! În weekend zvonurile te surprind şi te enervează. Lumea este făcută din ierbivore şi prădători, din victime şi învingători. Nu te înregimenta în categoria păguboşilor... Şi nu uita că pierzi când renunţi să mai încerci. O veste bună duminică, poate pe seară. Apoi, îţi regăseşti ritmul şi o parte din echilibru. Poate că nemulţumirea face parte din caracterul tău! Şi, nu mai mormăi tot timpul!

VĂRSĂTOR   Ai unele probleme personale şi de familie şi simţi nevoia să le discuţi cu cineva în acest weekend. Îţi trebuie un sfat bun, o perspectivă obiectivă. Nu te grăbi şi poţi găsi confidentul. Nu exagera cu munca şi efortul, în general, pentru ca stelele indica o supărătoare tendinţă către surmenaj şi depresie. Învigătorii sunt nişte persoane abile şi tenace odihnite nu nişte nefericiţi crăcănaţi de muncă. Atenţie la solicitarea nervoasă, nu lăsa mass media să-ţi otrăvească viaţa cu ştiri negative şi filme violente. Duminică seara ai un prilej pe care nu trebuie să-l ratezi!

PEŞTI   În weekend îţi dai seama că se cam abuzează de bunele tale intenţii! Pune lucrurile la punct repede, mai ales dacă este vorba despre cei din jurul tău, nu-i lăsa să se folosescă de tine! Astrele sunt într-o conjunctura avantajoasă: sănătatea îţi este bună, viaţa personală – aproape armonioasă, iar situaţia financiară nu îţi mai pare teribilă. În a doua parte a weekendului, stelele iţi sunt favorabile, mai ales în domeniul social, al acceptarii opiniilor tale şi mai puţin in cel material, mai ales dacă este vorba de bani. De asemenea, în această perioadă este bine să nu-ţi iei niciun risc major. Ia măsurile necesare, începe şcoala şi cursa pentru cele mai bune murături!