Pentru prima dată în istorie a fost detectat un „uragan spațial” peste Polul Nord. Pentru prima dată, astronomii au detectat un puternic urgan. Acesta s-a desfăşurat la 1.000 de kilometri deasupra Polului Nord.

Uraganul spațial a durat aproape 8 ore deasupra Polului Nord magnetic al Pământului. Descopreirea a fost publicată în revista Nature Communications.

Pentru prima dată în istorie a fost detectat un „uragan spațial” peste Polul Nord

Patru sateliți meteo care au trecut peste Polul Nord au detectat uraganul. Imediat s-a constat că nu este un uragan terestru tipic. Se arată în studiul publicat în revista menţionată. Uraganul spațial avea forma unei pâlnii  înconjurat de mai multe brațe în spirală de plasmă. Acestea se roteau în sens invers acelor de ceasornic.

Conceptul artistului despre un uragan spațial, care toarnă plasmă peste Polul Nord.

În loc să plouă cu apă, uraganul spațial eliminat electroni direct în atmosfera superioară a Pământului

„Până acum, era incert că uraganele spaţiale existau. Așa că este incredibil că putem demonsta datorită acestor imagini”, a declarat co-autorul studiului Mike Lockwood. Om de știință spațial la Universitatea din Reading din Marea Britanie.

Folosind un model 3D al uraganului, cercetătorii au emis ipoteza că formarea a rezultat dintr-o interacțiune complexă între vântul solar care intră (furtuni de plasmă de mare viteză eliberate periodic de soare) și câmpul magnetic de peste Polul Nord.

„Câmpurile de plasmă și magnetice din atmosfera planetelor există în tot universul, astfel încât descoperirile sugerează că uraganele spațiale ar trebui să fie un fenomen larg răspândit”, a spus Lockwood.

Ar trebui să vă temeți de uraganul spațial?

Probabil ca nu. Cercetătorii au observat că fenomenul petrecut în atmosfera superioară reprezintă o amenințare mică pentru planeta noastră, dar ar putea avea un impact asupra efectelor vremii spațiale existente, de exemplu prin creșterea rezistenței la sateliți sau prin perturbarea sistemelor de comunicații radio și GPS, relatează space.com.