Pentru Iran, embargoul ONU asupra armelor nu mai există

Pentru Iran, embargoul ONU asupra armelor nu mai există

Republica Islamică poate obține armele și echipamentele necesare din orice sursă, fără nicio restricție legală, a comunicat Teheran.

„Prin urmare, Republica Islamică Iran poate obține armele și echipamentele necesare din orice sursă, fără nicio restricție legală și numai pe baza nevoilor sale defensive”, adaugă ministerul.

Opoziție puternică din partea Statelor Unite

Moscova și-a confirmat în septembrie dorința de a dezvolta cooperarea militară cu Teheranul odată cu ridicarea embargoului, iar China nu își ascunde nici ea intenția de a vinde arme Iranului, după 18 octombrie.

Potrivit declarației ministerului, Republica Islamică „poate exporta și armament defensiv pe baza propriilor politici”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În august, Statele Unite au eșuat în încercarea de a convinge Consiliul de Securitate să prelungească embargoul și să restabilească sancțiunile internaționale împotriva Iranului ridicate în baza tratatului.

Ministerul iranian a salutat duminică „o zi memorabilă pentru comunitatea internațională”, adăugând că lumea a stat alături de Teheran „sfidând eforturile regimului american”.

În mai 2018, președintele american Donald Trump și-a retras unilateral țara din acordul nuclear iranian încheiat în 2015, la Viena.

Comunicatul iranian îndeamnă Statele Unite să „abandoneze abordarea lor distructivă față de rezoluția 2231”, reamintind că încercările americane au fost „respinse categoric în mai multe rânduri în ultimele trei luni de către Consiliul de Securitate”.

În cazul unei „încălcări substanțiale a rezoluției și a obiectivelor” pactului nuclear, se arată în comunicat „Republica Islamică Iran își rezervă dreptul de a lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja interesele naționale”.

Potrivit unei declarații a ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, publicată pe contul său Twitter,  comunitatea internațională a „protejat” acordul nuclear și a marcat duminică „normalizarea cooperării Iranului cu lumea”.

Donald Trump susține, împotriva celorlalte state părți la acest acord cu Iranul (Germania, China, Franța, Marea Britanie și Rusia), că acest text nu oferă suficiente garanții pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu arma atomică.