În jur de 170 de familii din Sălaj, beneficiare ale ajutorului de încălzire în sezonul rece trecut, au fost depistate cu nereguli privind declaraţiile pe propria răspundere, care au dus la încetarea plăţii ajutoarelor sau la dispunerea recuperării sumelor acordate
Neregulile au fost constatate în urma anchetelor sociale realizate de primăriile care acordă astfel de ajutoare, pentru verificarea veridicităţii datelor înscrise în declaraţiile pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia, pentru cel puţin 60 la sută dintre beneficiari.
"În judeţ au fost un număr de 6.914 beneficiari, dintre care pentru 5.877 au fost realizate anchete sociale până la data de 30 octombrie 2012. În urma acestor anchete s-a dispus de către primării recuperarea de sume pentru un număr de 60 de beneficiari, încetare ajutor pentru 48 de beneficiari, modificare cuantum pentru un număr de 67 beneficiari. S-au aplicat, de asemenea, trei amenzi pentru trei beneficiari', a declarat Matolcsi Elisabeta, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj.
Cei mai mulţi beneficiari pentru care s-a dispus încetarea ajutorului la încălzirea locuinţei au fost în oraşele Zalău - 20 de persoane şi Cehu Silvaniei - şapte persoane, în vreme ce recuperarea sumelor achitate s-a dispus, în principal, în comuna Pericei - 31 de familii, Zalău - şapte familii, Sărmăşag şi Vârşolţ - câte şase familii.
Declaraţiile mincinoase la dosarele pentru acordarea ajutoarelor la încălzirea locuinţei prevăd, pe lângă restituirea sumelor, şi amenzi pentru falşii beneficiari. De asemenea, în cazul în care familia refuză să furnizeze informaţiile şi documentele necesare pentru întocmirea anchetei sociale sau se constată în urma anchetei declaraţii la dosar neconforme cu realitatea, dreptul la acest ajutor se sistează începând cu luna următoare.
Sumele plătite necuvenit se recuperează în condiţiile legii, prin dispoziţia primarului, care constituie titlu executoriu. Mai mult, în cazul declarării, la completarea cererii, a unor date eronate cu privire la numărul membrilor de familie, a veniturilor acestora sau bunurile mobile şi imobile deţinute, familiile riscă amenzi între 200 şi 1.000 de lei. În unele cazuri, beneficiarii scoşi din plată în urma anchetelor sociale riscă pedepse penale pentru fals în declaraţii.
Beneficiari de ajutoare de încălzire sunt familiile ale căror venituri pe membru de familie sunt de până la 786 de lei şi persoanele singure ale căror venituri sunt mai mici de 1.082 de lei.