Evenimentul Zilei > Politica > Pentru a nu deconta lipsa de performanță a Termoenergetica, USR București îl atacă frontal pe Nicușor Dan în chestiunea termoficării
Pentru a nu deconta lipsa de performanță a Termoenergetica, USR București îl atacă frontal pe Nicușor Dan în chestiunea termoficării

Pentru a nu deconta lipsa de performanță a Termoenergetica, USR București îl atacă frontal pe Nicușor Dan în chestiunea termoficării

Deși gestionează de mai bine de jumătate de an compania Termoenergetica, USR București îl acuză pe Primarul General de neregulile sistemului de termoficare din Capitală. Mai mult, USR București arată într-un mesaj public faptul că nu susține creșterea prețului gigacaloriei în prag de iarnă și formulează patru solicitări în adresa Primarului Capitalei.

USR deschide robinetul măsurilor populiste

Printre chestiunile solicitate lui Nicușor Dan se numără și măsuri cu un vădit substrat populist sau care trădează un dublu standard. Astfel, USR București cere ca persoanele vulnerabile să fie protejate suplimentar față de ce oferă legea consumatorului vulnerabil dar fără să prezinte și sursa de finanțare a acestei măsuri.

De notat în acest sens faptul că, la votarea bugetului pentru anul în curs, USR București s-a opus vehement creșterii de cheltuieli, inclusiv în domeniul termiei. Mai mult, consilierii generali din partea USR cunosc foarte bine faptul că bugetul Primăriei Capitalei nu dispune de fonduri care să susțină un ajutor suplimentar pentru persoanele vulnerabile, acesta fiind și motivul pentru care PMB a solicitat ajutorul de la Guvern în chestiunea subvenționării gigacaloriei.

Totodată, USR București îi cere Primarului Capitalei să prezinte public suma obținută de la Guvernul PNL pentru subvenționarea căldurii, în condițiile în care reprezentanții acestei formațiuni știu foarte bine că PMB a făcut toate demersurile pentru a obține acești bani, dar fără succes deocamdată.

În loc să pledeze cauza PMB, la fel cum a făcut-o cu doar câteva săptămâni în urmă în cazul primarului Timișoarei, USR asumă acum în alt tip de discurs în raport cu Nicușor Dan, încercând să-l scoată responsabil de creșterea prețurilor la gigacalorie din Capitală.

Miza discursului USR: ”Ieșirea de la guvernare” în București

Surse politice de la nivelul Consiliului General al Municipiului București arată că USR încearcă în acest fel să se delimiteze de responsabilitatea gestionării sistemului de termoficare din Capitală. Aceste surse arată că Nicușor Dan a cerut în repetate rânduri conducerii Termoenergetica numită de USR să vină cu un plan de modernizare a rețelei de termoficare.

Mai mult, Primarul Capitalei le-a atras atenția celor de la USR București că investițiile în modernizarea rețelei de termoficare reprezintă o prioritate și că PMB dispune de resurse pentru realizarea lucrărilor. Din păcate, aceste mesaje din partea Primarului Capitalei nu au fost auzite nici de conducerea Termoenergetica, nici de liderii USR București.

Sursele citate mai sus ne-au precizat faptul că USR București încearcă să aplice ”modelul Stelian Ion” la nivelul Capitalei. Mai precis, USR încearcă să provoace un scandal la nivelul majorității din Consiliul General pentru a ieși de la guvernare în Capitală și pentru a intra în opoziție.

Ca și în cazul ministrului Justiției al USR, se încearcă acum provocarea liberalilor de la nivelul CGMB, prin atacarea guvernului PNL și prin acuzarea lui că blochează sumele pentru compensarea noului preț al gigacaloriei din Capitală.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.