Pentagonul a ajuns să se apere de Turcia, aliat NATO

Pentagonul a ajuns să se apere de Turcia, aliat NATO

Washington a amenințat că americanii se vor apăra chiar și împotriva unui aliat NATO de cursă lungă cum este Turcia.

În timp ce armata turcă, fără mandat ONU și o solicitare din partea guvernului sirian, își continuă ofensiva împotriva „teroriștilor” kurzi, o unitate a forțelor speciale americane a fost ținta unor bombardamente turcești, în orașul Kobane (majoritar kurd) la est de Eufrat și la 45 km de scena incursiunii militare din nord-estul Siriei.

"Trupele americane din vecinătatea Kobane au fost lovite cu foc de artilerie din pozițiile turcești, în jurul orei 09:00 ora locală, pe 11 octombrie", a declarat căpitanul Brook DeWalt, un purtător de cuvânt al Pentagonului, adăugând că forțele americane nu s-au retras din regiune.

Guvernul de la Ankara s-a apărat confuz afirmând că trupele turcești au răspuns la un atac al „teroriștilor” kurzi care se aflau la un kilometru sud de pozițiile americane.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA: Turcii aveau coordonatele noastre

Dar, șeful Statului Major Interarme american, generalul Mark Milley, a spus răspicat că turcii au primit „coordonatele exacte” ale trupelor americane din Siria.

„Armata turcă este pe deplin conștientă de locația Statelor Unite pentru detaliile explicite ale coordonatelor de rețea", a spus Milley.

„Și tuturor li s-a spus - peste tot în Siria și în zona de incursiune - și toată lumea este pe deplin conștientă că suntem armata Statelor Unite, ne păstrăm dreptul de a ne apăra. Și soldații noștri, marinari, avioane și navale se vor apăra. Este clar și este lipsit de ambiguitate pentru toată lumea”, a avertizat generalul american.

În plus, CENTCOM (comandamentul central american) a fost autorizat să repoziționeze forțele regionale "la nivel tactic și operațional pentru a proteja forțele americane în această zonă", a precizat Milley

Forțele americane rămase în Siria, prioritate zero

Alături de Milley, secretarul american al Apărării, Mark Esper, și-a exprimat frustrarea în fața deciziei președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, de a ataca forțele kurde aliate ale SUA în lupta contra ISIS în Siria.

Esper a spus, citat de Defence News: „Nu am niciun indiciu că sunt dispuși să se oprească”, în timp ce Milley a completat: „Nu văd niciun indiciu cu privire la oprirea planificată a activităților lor militare”.

Esper a precizat că Washington „nu-i va abandona pe kurzi”. Fără a explica cum SUA vor pune în practică promisiunea, câtă vreme i-au dat verde lui Erdogan să atace în Siria, Esper i-a pus în vedere lui Erdogan că „prioritatea absolută este apărarea forțelor armate americane care au rămas în regiune”, în condițiile în care liderul de la Ankara a pus SUA „într-o situație dificilă”.

Și a lansat un avertisment sever: „personalul american din Siria are dreptul să se apere chiar și împotriva unui aliat de drum lung în NATO”, cum este Turcia.

Tancurile germane și pacifista Merkel

Președintele american Donald Trump a dat asigurări că va devasta economia Turciei, dacă ofensiva lui Erdogan va depăși limitele (rămâne de văzut care sunt acestea pentru Trump).

Însă anumite capacități ale forțelor armate turce se bazează pe material militar american, în special în domeniile aviației de luptă și artilerie.

Mai mulți aliați ai NATO, cum ar fi Norvegia, Olanda, Franța și Germania au anunțat că suspendă orice vânzare de armament către Turcia.

În ciuda unei politici care se vrea oficial restrictivă în materie de vânzări de arme, Angela Merkel a fost trasă de mânecă în legătură cu faptul că armata turcă folosea tancuri germane Leopard 2A4, anul trecut, împotriva forțelor kurde în regiunea Afrin din Siria.

Anul trecut, Germania a exportat către Turcia armament în valoare de 250 de milioane de euro, potrivit Opex 360. Iar în primele patru luni ale acestui an, armament în valoare de peste 180 milioane de euro.

Când mai mulți se bat, ISIS scapă

În a cincea zi a ofensivei turcești în Siria, luptele au continuat provocând exodul a peste 130.000 de persoane și moartea a altor 150.

Turcia vrea să controleze zonele din nordul Siriei și să stabilească o „zonă de securitate” de 32 km profunzime pentru a separa teritoriile sale de frontieră aflate în mâinile unităților de protecție a poporului (YPG), o miliție kurdă numită „teroristă” de Ankara.

Ieri, luptele se concentrau pe o zonă înspre orașele Ras al-Ain și Tal Abyad, deținute de forțele kurde.

De asemenea, autoritățile kurde au avertizat de nenumărate ori împotriva „reînvierii” ISIS, în caz de haos de securitate provocat de o ofensivă turcă.

Celulele în stare latentă ale ISIS ar putea elibera mii de jihadiști și familiile lor deținuți în Siria.

Aproximativ 12.000 de luptători ai ISIS, sirieni, irakieni, dar și 2.500 - 3.000 de străini din 54 de țări sunt reținuți în închisorile kurde, scrie AFP.

În taberele de persoane strămutate se află circa 12.000 străini, 8.000 de copii şi 4.000 de femei

Rusia, deocamdată prudentă

Atacul Turciei asupra kurzilor este probabil o cotitură în războiul care durează de ani de zile în Siria, implicând puteri regionale și mondiale.

Rusia, principalul aliat al președintelui sirian Bashar al- Assad, solicită dialog între Damasc și kurzii din Siria.

Însă Moscova se teme că operațiunile militare turcești să nu-i perturbe proiecte importante, între care Comisia constituțională siriană (idee a Rusiei) care va avea sarcina redactării unei noi Constituții în vederea unor noi alegeri prezidențiale în Siria, în 2021.