Evenimentul Zilei > International > Pensionarii vor primi câte 222 de euro. Viktor Orban vrea să dea lovitura de grație opoziției unite prin pomeni electorale
Pensionarii vor primi câte 222 de euro. Viktor Orban vrea să dea lovitura de grație opoziției unite prin pomeni electorale

Pensionarii vor primi câte 222 de euro. Viktor Orban vrea să dea lovitura de grație opoziției unite prin pomeni electorale

Guvernul maghiar le va acorda pensionarilor un bonus de 80.000 de forinţi (222 euro) în luna noiembrie, a anunțat vineri premierul ungar Viktor Orban, în intervenţia sa săptămânală la postul public de radio Kossuth, transmite MTI.

Premierul ungar a menţionat că, dată fiind performanţa economiei ungare, guvernul a decis să plătească această sumă unică şi celor 435.000 de pensionari care nu ar fi eligibili conform legii pensiilor.

E posibilă și acordarea unei a 13-a pensii în februarie

În plus, dacă politica economică a guvernului continuă să aibă succes în următoarele trei luni, „există posibilitatea” acordării unei a 13-a pensii la începutul lui februarie 2022.

Viktor Orban a amintit şi de contractul semnat săptămâna aceasta cu compania rusă Gazprom, lăudând Ministerul de Externe şi delegaţia care a purtat negocierile pentru că au reuşit să obţină preţuri mai mici decât în contractul încheiat în 1995.

„Adevărul este că avem nevoie de gaz, iar chestiunile furnizării de energie şi securităţii energetice nu trebuie combinate cu criticile la nivel politic împotriva Rusiei”, a punctat Orban.

Șeful executivului de la Budapesta a răspuns și afirmaţiilor Kievului că Budapesta încalcă tratatul interguvernamental bilateral ungaro-ucrainean prin acceptarea de rute de livrare ce ocolesc Ucraina, spunând că, „din nefericire”, Ungaria nu poate ţine cont de aceste proteste.

„Respect Ucraina şi îi urez mult succes poporului ucrainean, dar în privinţa gazului, trebuie să dăm întâietate intereselor maghiarilor în faţa celor ale ucrainenilor”, a spus Orban.

Ungaria e pregătită pentru al patrulea val al pandemiei

El a asigurat totodată că guvernul său este pregătit pentru un al patrulea val al pandemiei de coronavirus întrucât dispune de un stoc de 17 milioane de doze de vaccin şi le-a cerut ungurilor să se vaccineze, afirmând că imunitatea de turmă nu este o opţiune „cu acest tip de virus, care îi găseşte pe cei nevaccinaţi”, notează Agerpres.

Ajutoarele promise de Orban pensionarilor par a fi legate de alegerile care vor avea loc în primăvară. Partidul lui Viktor Orban va avea de înfruntat atunci o mega coaliție, din care fac parte socialiștii, liberali, dar și extrema dreaptă- Jobbik. Sondajele de opinie arată că partidul lui Orban conduce în acest moment cu 49% din intenția de vot față de 48 %, cu cât este creditată alianța electorală a opoziției.