Viața de pensionar este din ce în ce mai dificilă. Problemele financiare din ce în ce mai apăsătoare îi determină pe aceștia să ia decizii radicale.
Japonia se află în topul țărilor cu una dintre cele mai mari rate a criminalității în rândul persoanelor vârstnice. În ultimii 20 de ani, criminalitatea în rândul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani a crescut dramatic.
Un reporter BBC l-a întrebat pe Toshio Takata care este motivul pentru care se află în închisoare la vârsta de 69 de ani.
Pensionarul afirmă că sărăcia l-a determinat să își dorească să intre la închisoare: „Am ajuns la vârsta pensionării, iar apoi am rămas fără bani. Mi-a trecut prin minte că dacă aș fi la închisoare aș putea trăi pe gratis. Prin urmare, am luat o bicicletă de la cineva și am dus-o la secția de poliție, spunând că am furat-o.”
Planul său a funcționat, iar la 62 de ani a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu executare pentru fapta sa. Mulțumit fiind de tratamentul de după gratii, acesta a comis o altă infracțiune după ce a fost eliberat: „M-am dus în parc și am amenințat o doamnă, dar nu am avut intenția sâ îi fac rău. Am amenințat-o cu cuțitul în speranța că un martor va alarma poliția.
Toshio și-a petrecut ultimii 8 ani din viață în închisoare.
Din cele 2500 de persoane cu vârste de peste 65 de ani condamnate în 2016, mai mult de o treime dintre aceștia au avut peste 5 condamnări anterioare.
Directorul Centrului de Reabilitare „With Hiroshima”, Kanici Yamada, consideră că la baza infracționalității ridicate în rândul pensionarilor nu stau doar cauze de ordin financiar, ci și psihologic: „Relațiile dintre oameni s-au schimbat, aceștia au devenit mai izolați, nu-și găsesc locul în această societate și nu au cui să vorbească despre singurătatea lor.”, informează BBC.