Evenimentul Zilei > Politica > Pensionarii își pot ridica banii fără certificat verde. Raed Arafat explică ultimele restricții care trebuie să intre în vigoare
Pensionarii își pot ridica banii fără certificat verde. Raed Arafat explică ultimele restricții care trebuie să intre în vigoare

Pensionarii își pot ridica banii fără certificat verde. Raed Arafat explică ultimele restricții care trebuie să intre în vigoare

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, explică ultimele restricții care trebuie să intre în vigoare. Vârstnicii pot continua să își ridice pensiile fără să prezinte certificatul verde COVID-19, iar elevii din școlile private intră în vacanță.

„Despre hotărârea de guvern, care s-a emis astăzi și va intra în vigoare imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Între CNSU și hotărârea de guvern emisă au fost unele diferențe pe baza unor neînțelegeri juridice și modul în care s-au translatat anumite măsuri.

Elevii din școlile private intră în vacanță

În școlile private se suspendă cursurile cu prezență fizică. Hotărârea de Guvern de acum prevede că activitatea cu prezență fizică se suspendă, pentru preșcolari și elevi din 25 octombrie până pe 5 noiembrie, unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară.

Cu alte cuvinte, prezența fizica e interzisă, nimeni nu-i oprește să facă online, dar nu cu prezență fizică în școală. Aplicabil imediat de la ieșirea hotărârii de guvern”, a anunțat Raed Arafat.

Vârstnicii își pot ridica pensia fără certificat verde. La magazinele alimentare se poate intra fără certificat

„În centrele comerciale – nu veți găsi cuvântul „mall” nicăieri pentru că nu exista definiție juridică, deci dacă ne referim la mall, veți găsi centre comerciale – la intrare, este obligatorie verificarea certificatului verde: vaccinat sau trecut prin boală. Au existat și în hotărârea trecută, dar din cauza normelor juridice erau încadrate la 50% din persoane. Noi avem vaccinare sau trecere prin boală.

Se permite prin exceptie accesul celor care vor să se deplaseze la centre de vaccinare. Mai e o exceptie pentru centrele pentru mall-urile cu servicii publice administrative (pașapoartele), acolo se poate intra cu test valabil și cu dovada programării la centrul de servicii comunitare din interiorul mall-ului.

Referitor la accesul la alte magazine, cu excepția celor alimentare sau farmacii, acolo se intră cu certificat verde: vaccinat sau trecut prin boală. Au fost prevăzute unele excepții – pensionarii care trebuie să ridice pensia nu vor avea restricții, cei care merg pentru prestații sociale, la fel (n.r. ridicarea unui certificat de deces, de exemplu). Pe partea de justiție, se acceptă fără certificat astfel încât actul de justiție să poată continua normal.

La acest moment, în privința angajaților nu este impus certificatul verde, până la momentul definitivării legii”, a transmis Raed Arafat.

Situația COVID-19 în România

Șeful DSU a vorbit și despre situația epidemiologică raportată luni, 25 octombrie, în România. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 9.187 de cazuri noi de infectare COVID-19.

Comparativ cu aceeași zi a săptămânii trecute, „există o ușoară scădere, ceea ce înseamnă că menținem un platou, dar este încă devreme să spunem”, a precizat Raed Arafat.

  • 7.518 sunt persoane vindecate
  • 301 decese, dintre care 2 anterioare, 272 pacienți nevaccinați și 29 vaccinați (28 cu comorbidități, 1 fără)
  • 11.604 teste PCR și 19.694 teste antigen
  • 20.962 persoane spitalizate, dintre care 1.855 la ATI
  • 515 copii spitalizați (din totalul de 20.962 persoane), dintre care 41 la ATI.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: