Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, într-o conferință de presă la Arad, că mărirea pensiilor nu s-a efectuat conform Legii, iar pensionarii au avut de pierdut.

 

„PSD, în 2018, a tăiat pensiile. De ce a tăiat pensiile? Pentru că în loc să majoreze pensiile în conformitate cu formula stabilită prin lege de la 1 ianuarie, după cum bine știți, formula anuală de creștere a pensiilor este aceea prin care pensiile cresc cu 50% din creșterea salariului mediu brut plus rata inflației. În anul 2018, prin aplicarea formulei, punctul de pensie ar fi trebuit să crească cu 8,5% de la 1 ianuarie 2018. Ce a făcut PSD-ul? I-a păcălit pe pensionari, le-a spus că le mărește punctul de pensie cu 10%, numai că de la 1 iulie. Practic, fiecare pensionar a încasat o creștere a pensiei pe 2018 cu 36% mai mică decât ar fi avut dreptul”, susține liderul PNL.

Liberalul merge mai departe și acuza PSD-ul că, pe lângă neaplicarea formulelor de calcul, amână și termenele de mărire a pensiilor. „Creșterea punctului de pensie de la 1100 roni la 1265 roni, evident nu de la 1 ianuarie ci de la 1 septembrie 2019. Dacă ar aplica legea, formula de calcul stabilită prin lege, ar trebui ca de la 1 ianuarie 2019 pensiile să crească cu, repet 50% din creșterea salariului mediu brut plus rata inflației, ceea ce înseamnă o estimare 3,5 – 4% creșterea salariului mediu brut plus 5% rata inflației, deci de la 1 ianuarie punctul de pensie ar trebui să se indexeze cu 9%. Ori ce face PSD-ul? Nu indexează punctul de pensie de la 1 ianuarie cu 9% și spune că o să crească punctul de pensie de la 1100 la 1265 dar de la 1 septembrie”, a declarat Orban.

 

Șeful PNL susține că, în 2019, pensionarii vor pierde aproximativ 30% din creștere. „Rezultatul pe întreg anul 2019 este că fiecare pensionar va pierde aproximativ 30% din creșterea de pensie la care are dreptul dacă s-ar aplica formula din Legea Pensiilor. PSD cu o mână dă și cu două mâini ia. Care este punctul nostru de vedere? Un punct de vedere foarte simplu: Aplicarea Legii pensiilor și a formulei de creștere a pensiei așa cum este ea stabilită”, a spus Orban.

Liberalul a mai declarat că PNL susține eliminarea tuturor pensiilor speciale, „începând cu cele pentru parlamentari, care au fost introduse de PSD- ALDE în alegerile trecute, dar și alte categorii de pensii care nu sunt juste și care creează grave dezechilibre și nedreptăți în sistemul de pensii”,  cu excepția pensiilor de serviciu ale militarilor.

Orban a mai spus că PNL susţine creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii la 6%, conform prevederilor legislative iniţiale.

„Pilonul II de pensii, administrat privat, este şansa populaţiei active, care astăzi munceşte, de a beneficia o pensie suplimentară atunci când vor ajunge la vârsta de pensie, o pensie suplimentară faţă de pensia care este dată de fondul public de pensii. Aici noi susţinem creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii la 6%, aşa cum prevedea legea iniţială, care a fost adoptată în 2006, de guvernarea Alianţei DA., adică de  PNL și PDL, aflate atunci în alianță și care astăzi suntem împreună în PNL”, a spus liberalul.

Te-ar putea interesa și: