Evenimentul Zilei > Politica > Pensiile vor crește din ianuarie. Ministrul Finanțelor confirmă că nu-i doar promisiune electorală
Pensiile vor crește din ianuarie. Ministrul Finanțelor confirmă că nu-i doar promisiune electorală

Pensiile vor crește din ianuarie. Ministrul Finanțelor confirmă că nu-i doar promisiune electorală

Punctul de pensie ar putea majorat, începând cu luna ianuarie, cu 6 – 7 %, conform estimărilor ministrului Finanțelor Publice, Dan Vîlceanu.

Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor Publice, a estimat că pensiile vor fi indexate cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ministrul a precizat că momentan România nu își permite să aplice un procent mai mare de majorare pentru punctul de pensie.

„Indexarea cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, poate 6-7%, de la 1 ianuarie”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Dan Vîlceanu, într-un interviu pentru Antena 3.

Dan Vîlceanu susține că majorarea pensiilor este destul de dificilă dat fiind deficitul bugetar. El a precizat că situația economică este complicată și că Executivul a stabilit o traiectorie a deficitului bugetar împreună cu Comisia Europeană.

„E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile”, a spus Dan Vîlceanu, conform sursei citate.

Ministrul Vîlceanu despre legea pensiilor

În acest context, ministrul Finanțelor Publice a mai spus că trebuie găsit un echilibru, mai ales că orice politician își dorește să crească pensiile mai ales că reprezintă și un câștig electoral.

„Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti”, a mai declarat Dan Vîlceanu.

Ministrul a precizat că Guvernul dorește ca o Lege a pensiilor să fie adoptată cât mai repede, însă a atras atenția că este nevoie și de bani pentru implementarea sa.

„Ne dorim ca aceea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere”, a declarat Dan Vîlceanu.