Reforma pensiilor speciale, un eșec. Cu ce pensii vor rămâne Tudorel Toader şi Valer Dorneanu chiar şi după impozitare

Reforma pensiilor speciale, un eșec. Cu ce pensii vor rămâne Tudorel Toader şi Valer Dorneanu chiar şi după impozitare

Reforma pensiilor speciale este un jalon din PNRR a cărui neîndeplinire ar însemna pierderea de către România a în jur de trei miliarde de euro. Pensiile speciale se supraimpozitează cu 30% doar dacă partea necontributivă depășește salariul mediu brut pe economie, iar rezultatele nu sunt cele așteptate.

Amendamentele depuse de coaliția de guvernare la legea pentru reforma pensiilor speciale, prevăd eliminarea doar a unor categorii de beneficiari de pensii speciale, creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru militari, diplomați, personalul auxiliar din instanțe, în timp ce pensiile speciale se vor supraimpozita cu 30% doar dacă partea necontributivă depășește salariul mediu brut pe economie

Valer Dorneanu rămâne cu 5.600 euro/lună

Reforma pensiilor speciale este un eșec total dacă analizăm cu ce bani vor rămâne în mână Tudorel Toader sau Valer Dorneanu. Impozitarea cu 30% a pensiilor speciale va aduce puțini bani la buget, după cum arată calculele.

Pensiile speciale vor fi tăiate cu 30% însă numai când valoarea totală este mai mare decât salariul mediu brut, adică de 6.800 de lei. Scăderile vor fi foarte mici. Cei care au pensii speciale care sunt în jur de 10.000 de lei nu vor resimţi aproape deloc impozitarea. Cei care au pensii speciale foarte mari vor rămâne cu unele doar mari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tudorel Toader va rămâne cu 6.000 euro

Fostul şef al CCR, Valer Dorneanu are o pensie specială de 454.000 de lei pe an, adică 37.800 de lei pe lună. Fără cei 6.800 de lei, lui Dorneanu i se va impozita 30% din suma de 31.000 de lei, adică 9.300 de lei.

Valer Dorneanu va rămâne cu o pensie specială de 28.500 lei, adică 5.600 euro pe lună Tudorel Toader încasează o pensie de 493.000 de lei. Lunar, încasează pensie specială de 41.800 de lei. I se vor tăia 12.100 de lei. Prin tăierea cu 30% va rămâne cu o pensie de 29.700 de lei pe lună, adică 6.000 euro.

Conform amendamentelor depuse, se elimină doar o serie de categorii de beneficiari de pensii speciale care până la acest moment beneficiau de pensii de serviciu, respectiv: personalul asimilat, respectiv personalul de specialitate juridiciar asimilat judecătorilor si procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice, personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari).

Suma impozitată va fi una mică

Dacă în prezent, venitul din pensie al unui magistrat aflat în plată depășește valoarea unei indemnizații a unui judecător aflat în activitate, prin proiectul de lege, această situație s-a remediat astfel încât pe viitor veniturile din pensie ale magistraților vor fi plafonate la venitul netul aferent bazei de calcul.

De asemenea, potrivit amendamentelor, majoritatea pensiilor speciale rămân dar vor fi supraimpozitate. Impactul la buget nu va fi unul major, deoarece suma impozitată va fi mică.

Noi modificări pentru pensiile speciale:

-pensiile în plată, impozitate cu 30% pentru ce depășește 6.700 de lei

-creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani (până în 2035)

-calcularea pensiei cu raportare la întreaga perioadă de cotizare (cel puțin 25 de ani)

-eliminarea unor categorii de pensii speciale

-pensiile militare vor fi supuse reformei

-nu se mai pot cumula pensiile speciale.

Sursa: newsweek.ro.