Pentru a primi o tranșă de peste două miliarde de euro din PNRR, România trebuie să pună în aplicare reforma sistemului public de pensii. Iar pentru asta, peste cinci milioane de pensii trebuie recalculate, în baza principiului contributivității.
Ținta finală a reformei sistemului public de pensii se referă la ”sustenabilitatea fiscală în contextul procesului de îmbătrânire a populației, pentru a corecta inechitățile, pentru a asigura sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și pentru a respecta principiul contributiv în raport cu beneficiarii drepturilor la pensie”.
Cu alte cuvinte, sistemul public de pensii trebuie să se susțină singur, fără să mai fie nevoie de intervenția Ministerului de Finanțe prin alocări de fonduri pentru echilibrarea balanței fiscale, între sumele care se încasează de la angajați, prin impozitul pe pensie, și plata drepturilor de pensie, către pensionari.
Diferență de 600 de lei între pensie
Pentru a pune în aplicare această reformă, Guvernul trebuie să corecteze Legea Pensiilor votată de Parlament în 2019.
În acest document legislativ, și anume Legea 127/2019, modul de calcul al pensiilor și stabilirea punctului de pensie se face treptat, diferit de la un an la altul. De exemplu, în 2019 valoarea punctului de pensie era de 1.265 de lei, iar în 2021, de 1.875 de lei.
Din acest motiv, există inechități mari între pensiile primite de românii care au lucrat în același domeniu și pentru același număr de ani, dar s-au pensionat în ani diferiți. După cum se poate observa, diferența între cei doi ani, este de 610 lei, ceea ce pentru un pensionar reprezintă o sumă foarte mare.
Cum se calculează o pensie
Casa Națională de Pensii a explicat modul cum se calculează o pensie. Modul de calcul este unul foarte complex și ține cont de foarte multe indicatori.
”Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului în anul respectiv”, se arată într-o comunicare publică a celor de la Casa Națională de Pensii.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică.
Legea pensiilor
Noul ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunţat că a format echipe de lucru pentru implementarea PNRR. Ea a explicat că, pentru a treia cerere de plată, trebuie să fie gata Legea pensiilor speciale şi cea a pensiilor pe bază de contributivitate.
Vreau să vă spun că marți mă voi întâlni cu Banca Mondială, iar joi voi avea o discuţie cu Comisia Europeană şi încercăm foarte atent să păstrăm calendarul de aşa manieră încât să fim gata cu toate la timp.
Va trebui să fim gata cu legea pensiilor pentru Cererea de plată III, atât cu pensiile, aşa-numitele pensii de serviciu, cât şi cu pensiile de contributivitate. Suntem pregătiţi în orice scenariu, inclusiv pentru cele de serviciu. Aşteptăm decizia Curţii. Avem trei scenarii posibile: Curtea Constituţională să declare integral constituţională legea, s-o declare parţial neconstituţională sau integral neconstituţională. Şi atunci, indiferent de decizia Curţii la nivelul Ministerului Muncii noi ne-am pregătit”, a precizat ministrul Muncii.